Закривав другий тур чемпіонату Європи поєдинок між Бельгією та Румунією. "Червоні" дияволи" зазнали сенсаційної поразки у першій грі від Словаччини (0:1), а Румунія несподівано розгромила збірну України (3:0). Перемога "трикольорових" достроково виводила б їх у плей-офф турніру, а звитяга бельгійців зробила б ситуацію у турнірній таблиці групи Е вкрай заплутаною – всі команди мали б по три очки і доля 1/8 фіналу вирішувалася б в останньому турі.

Вже на 2-й хвилині Бельгія вийшла вперед: румуни втратили м'яч у центрі поля, Доку потримав сферу на лівому фланзі, відпасував на Лукаку і той викотив під удар Тілемансу – Юрі з-за меж штрафного прошив Флоріна Ніце. М'яч хавбека Астон Вілли на 73-й секунді став найшвидшим голом за всю історію чемпіонатів Європи.

Румунія миттєво відповіла ударом головою від Бурке після навісу з кутового – Кастелс у карколомному стрибку витягнув з-під поперечини.

На 14-й хвилині Лукаку поборовся з захисником у воротарському і з розвороту пробив, однак влучив у захисника і м'яч вийшов на кутовий. Згодом Люкебакіо цілив під ліву стійку, але Ніце зреагував. В середині тайму кіпер Румунії знову врятував свою команду після удару Доку з гострого кута.

На 37-й хвилині Ман огризнувся небезпечним ударом з далекої відстані під праву стійку, завдавши лише другого удару у площину воріт бельгійців – Кастелс контролював політ м'яча. За мить Марін ледь не дістався м'яча після закидання за спини захисників – суперник у боротьбі завалив хавбека Емполі без порушення правил.

Перед самою перервою де Брюйне вирішив пробити з меж штрафного – Кевін цілив під ліву стійку, але не зміг переграти кіпера. Бурке мав шанс забити "у роздягальню", але головою переправив сферу над воротами після навісу з кутового.

Одразу по перерві Міхейле скористався провалом оборони бельгійців на лівому фланзі, втік до воріт суперника і з гострого кута пробив – над поперечиною. У відповідь де Брюйне замикав простріл, але відправив круглого у руки кіперу. Міхейле вкотре бив з далекої відстані і знову вище воріт.

Майже одразу Бельгія могла подвоювати: де Брюйне протягнув м'яч лівим флангом і прокидав на хід Доку – той банально не встиг замкнути. За мить бив вже Лукаку, але Ніце забрав.

На 63-й хвилині Лукаку втік сам на сам і оформив перший гол на Євро-2024, забивши під ліву стійку. Та вже за мить арбітр засмутив Ромелу, скасувавши взяття воріт – вже третій вкрадений гол у форварда Роми на турнірі.

Згодом Денніс Ман втік віч-на-віч з Кастелсом правим флангом, але не зумів переграти кіпера Аль-Кадасії.

За 10 хвилин до завершення матчу де Брюйне та реалізував одну зі своїх численних спроб – після навісу від голкіпера лідер Манчестер Сіті у падінні проштовхнув сферу у сітку. Карраско майже одразу міг ставити крапку у матчі – Яннік зробив все на правому і фланзі (випередив, обіграв), але пас на Лукаку перед порожніми воротами перервав захисник.

Бельгійці на куражі намагались набити собі позитивну статистику і накочували атаку за атакою, користуючись розгубленістю суперника, але удари ніяк не досягали цілі. Ще один шанс мав Лукаку, який бив з правого флангу – і знову кіпер врятував.

Перемога зрівняла Бельгію з іншими командами квартету за кількістю очок – тепер у всіх по 3 пункти. Україна за різницю голів остання, але все вирішуватиметься в останньому турі.