Ліга конференцій 2023/24, фінал

Олімпіакос – Фіорентина – 1:0 у додатковий час

Гол: Ель-Каабі, 116

Фіорентина другий рік поспіль грала у вирішальному матчі ЛК. Попередній завершився прикрою поразкою від Вест Хема на останніх хвилинах. Головний тренер Олімпіакоса Хосе Луїс Менділібар також проводив другий фінал поспіль. Минулоріч його Севілья у серії пенальті дотиснула іншу італійську команду – Рому.

Вирішальний матч приймали Афіни, тому фанатам Олі потрібно було подолати якихось 10 кілометрів з рідного Пірея. Прихильники Фіорентини сподівалися дати гідний відсіч грекам. Біля телевізорів за "фіалок" вболівав і Торіно. Якщо команда Вінченцо Італьяно вигравала ЛК, то "бики" ставали дев'ятою командою від Італії у наступному розіграші єврокубків!

Команди почали без будь-якої розвідки. Вже на 4-й хвилині Поденсе на лівому фланзі розірвав екс-захисника Шахтаря Додо і крутив у нижній кут. Терраччано не менш ефектно перевів на кутовий. Фіорентина відповіла неточною спробою Белотті та голом, який справедливо скасували через офсайд.

Гра знову вибухнула в середині тайму. Бонавентура двічі бив з хороших позицій, проте 21-річний кіпер Цолакіс рятував Олімпіакос. Терраччано також довелося вступити у гру, коли Поденсе неприємно підрізав подачу з кутового у ворота.

Загалом гра виглядала дуже хаотично. Фіорентині вдавалося стримати найкращого бомбардира ЛК Аюба Ель-Каабі (10 голів), якому Італьяно жартома обіцяв "ланцюги і кайдани". Коли ж форвард Олімпіакоса нарешті отримав простір у карному майданчику, то замість м'яча налетів на Терраччано. На щастя, обидва оклигали після моторошного зіткнення. 0:0 до перерви.

Друга половина розпочалася з нової "аварії" – Белотті та Рецос неприємно збилися головами. Якщо нападник Фіорентини доволі швидко повернувся до тями, то центрбека Олімпіакоса вже хотіли знімати. Менділібар навіть підкликав іншого гравця, коли побачив як Рецос знову впав на бровці. Втім, Панайтоіс якимось дивом повернувся на поле.

Фіорентина знову мала незначну перевагу. Міленковіч неточно замкнув кутовий від Артура. Додо проводив якісний матч. Колишній "гірник" двічі підчищав у власному карному майданчику, а потім котив на Куаме в чужому. "Кострубатий" удар івуарійця потягнув Цолакіс.

Основний час невблаганно котився до нулів. Обмін напівмоментами, 7 компенсованих хвилин – нічого не допомогло. Будуть екстратайми.

Олімпіакос розпочав дуже активно. Греки вимагали пенальті, проте рефері проігнорував руку Кварти у карному майданчику. Йоветіч хотів засмутити колишній клуб – Терраччано дотягнувся до м'яча у нижньому куті. Фіорентина витримала перший екстратайм.

Після міні-відпочинку "фіалки" нібито відсунули гру від своїх воріт і мали момент. Цолакіс парирував черговий кволий удар (цього разу Іконе). На 116-й хвилині сталася розв'язка. Хороша подача нарешті долетіла до голови Ель-Каабі, який у силовій боротьбі "прочавив" Раньєрі і відкрив рахунок. 30-річний марокканець ніколи не хапав зірок з неба, але це сезон всього його життя – 33 голи загалом, 16 у єврокубках, 11 у Лізі конференцій. Олімпіакосу довелося понервувати через перевірку VAR, проте офсайд не зафіксували.

"Червоно-білі" втримали перемогу і переписали історію. Перший єврокубковий титул для грецького клубного футболу! Менділібар підтвердив свою репутацію максимально ефективного тренера – другий трофей для 63-річного іспанця, який лише у лютому очолив Олі. Натомість Фіорентина знову переживає трагедію останніх хвилин.