Фінал Ліги Європи 2023/24

Аталанта – Байєр – 3:0

Голи: Лукман, 12, 26, 75

Команди вже могли бути задоволені сезоном. Аталанта гарантувала собі повернення в ЛЧ і дійшла до фіналу Кубка Італії, де, щоправда, поступилася Ювентусу. Байєр взагалі творив історію – дебютне чемпінство, досі жодної поразки (51 матч), шанси на требл. Саме "фармацевти" вважалися фаворитом нинішньої дуелі в Дубліні.

Втім, Аталанта дуже агресивно почала матч і фірмовим персональним пресингом змусила підопічних Алонсо регулярно помилятися. На 12-й хвилині вони пропустили. Подачу кутового винесли, але Копмейнерс тонкою передачею запустив у карний майданчик Дзаппакосту. Простріл правого латераля докотився до протилежної частини, а чемпіон світу Паласіос "проспав" вривання Лукмана – 1:0.

Байєр не міг зв'язати бодай одну атаку, натомість Аталанта була вбивчо ефективною. В середині тайму той-таки Лукман підхопив неточну скидку суперника, прибрав Джаку та ідеально пробив у нижній кут. 2 удари в площину – 2 голи!

Лише після цього Байєр подав якісь ознаки життя. Грімальдо вивалився на побачення з Муссо, але той прочитав безхитрісний удар. Апеляції Адлі щодо пенальті були смішними. Леверкузен взагалі міг летіти розгромно, якби Коварж не витягнув спробу Де Кетеларе.

Перший тайм був однозначно за Гасперіні. Копмейнерс і Едерсон домінували в центрі поля, фантастичні фланги Байєра не працювали, а "золотий хлопчик" Вірц запам'ятався лише нервовою жовтою карткою. Алонсо у перерві визнав провал ідеї грати без справжнього центрфорварда та випустив Боніфейса замість Станішіча. Вимушену заміну провів і Гасперіні. Колашинац після травми був готовий лише на тайм і поступився місцем Скальвіні.

Байєр упродовж сезону привчив до камбеків з будь-яких ситуацій, але сьогодні був не той вечір. "Фармацевти" всю другу половину виглядали безпомічно проти Аталанти і не могли хоч раз пробити у ворота Муссо. Натомість 26-річний Лукман проводив матч життя. На 75-й хвилині Пашаліч перекусив чергову мляву атаку Байєра, Скамакка протягнув до чужого карного майданчика і віддав Адемолі – хет-трик на 3:0!

Леверкузен змирився з очевидним. Поєдинок докотився до розгрому підопічних Алонсо, які з 52-ї спроби таки програли. Надії на требл померли, але 25 травня ще треба зіграти фінал Кубка Німеччини проти Кайзерслаутерна. У Бергамо свято – екс-клуб Маліновського здобуває свій перший євротрофей і лише другий загалом в історії після Кубка Італії-1963. 66-річний тренер Аталанти Джан П'єро Гасперіні просто сяяв від щастя.