Ліга чемпіонів, Формула-1 та інші втрати Росії

Кілька днів тому ми уже розповідали вам про реакцію провідних спортивних організацій на дику поведінку Росії та Білорусі.

З того часу чимало потенційних санкцій уже встигли запровадити. Найголовніше – в Санкт-Петербурга забрали фінал цьогорічної Ліги чемпіонів! Ба більше, схоже, УЄФА розриває контракт з Газпромом – це один з найбільших спонсорів керівників європейського футболу. А Манчестер Юнайтед вже офіційно припинив співпрацю з Аерофлотом.

Польща разом зі Швецією і Чехією категорично відмовилися грати з росіянами матчі плей-офф кваліфікації до ЧС-2022. Цивілізований світ закликає ФІФА викинути окупанта зі сітки відбору на Мундіаль.

Формула-1 скасувала Гран-прі Сочі через напад Росії на Україну. Слова підтримки нашій державі висловили зіркові пілоти. Зокрема, Хемілтон, Ферстаппен і Феттель.

Не відстають й керівники інших видів спорту. Російським і білоруським біатлоністам заборонено представляти свої криваві держави на подальших етапах Кубків світу і Європи. Щоправда, їх допустять до змагань як нейтральних учасників. Натомість український прапор майорітиме на змаганнях навіть попри те, що наші спортсмени через війну на турніри не їздитимуть. Також Федерація лижного спорту забрала в Росії усі міжнародні змагання.

Через значний тиск російський провладний олігарх Роман Абрамович був змушений офіційно віддати владу в Челсі – клубі, який він придбав ще у 2003 році за 140 мільйонів фунтів. На трансфери і розвиток "синіх" росіянин витратив просто незліченні, гігантські кошти.

Підтримка України

Звісно, чи не всі українські спортсмени уже висловили і ще продовжують висловлювати слова подяки нашій армії, а також жорстко критикувати Росію та Білорусь. До слова, деякі тамтешні атлети теж закликають припинити атаку на Україну. Зокрема, дуже конкретно і безапеляційно висловилися білоруська чемпіонка з муай-тай Анастасія Калашнікова і білоруський форвард Динамо Ілля Шкурін.

Анастасія Калашнікова заявила:

Я чітко відчуваю, як моїми руками та моєю бездіяльністю збудувалася пекельна машина для вбивств. Зараз вона зі швидкістю рухається у бік моїх друзів в Україні. Те, що я не керую нею, не робить мене непричетною. Можна тисячу разів говорити про винну двох офігівших старих, але це не зупинить вибухи та не поверне загиблих. Говорити "ні війні" вже пізно – війна почалася. Моє почуття провини та сорому заполонило всю квартиру.

Не менш категоричним був і Шкурін:

Українці – ох**нні. Все у вас буде добре. Ви справжні козаки і тільки ви зможете зупинити цих упирів. Все у вас буде добре!

Не перестають линути слова підтримки і з-за кордону. Чимало клубів і спортсменів офіційно підтримали Україну. Зірковий грузинський баскетболіст Торніке Шенгелія розірвав контракт з ЦСКА через напад на Україну. Гравець нашої футбольної збірної Олександр Зубков відмовився виступати за свій клуб Ференцварош – угорську команду очолює росіянин Станіслав Черсесов.

Зірка збірної Польщі Роберт Левандовскі підтримав рішення бойкотувати матч з росіянами і вивів свою Баварію на поєдинок Бундесліги з капітанською пов’язкою у кольорах українського прапора.

Надзвичайно емоційним та теплим для українців видався матч англійської Прем’єр-ліги між Евертоном і Манчестер Сіті, за які виступають Віталій Миколенко і Олександр Зінченко відповідно. Хлопці перед поєдинком обнялися і не стримали сліз. Обидві команди виходили на поле з українською символікою.

Світ з нами!

Все буде добре! Слава Україні!