ФІНАЛ ЛЧ ТА ІНШІ ВТРАТИ РОСІЇ

Дика необґрунтована агресія змусила спортсменів об’єднатися, як ніколи. У п’ятницю зранку УЄФА проведе позачергові збори. Майже точно, в Санкт-Петербурга заберуть право приймати цьогорічний фінал Ліги чемпіонів.

Польща, за підтримки інших країн, відмовляється їхати до Москви на матч плей-офф кваліфікації ЧС-2022. Цю зустріч можуть перенести. Інший варіант – Росію дискваліфікують. УЄФА уже заявив, що "готовий простягнути руку українському народу".

Деякі ЗМІ повідомляють, що російські клуби можуть виключити з єврокубків.

Це далеко не єдині санкції, які отримала Росія. Доволі ймовірно, країна-агресор втратить усі лижні міжнародні турніри – зірковий норвежець Йоханес Клебо закликав FIS "взяти на себе відповідальність", їхати в Росію уже відмовилися шведи. Також збірні Швеції і Фінляндії з хокею з м’ячем зігнорують чемпіонат світу в Сиктивкарі.

Раніше боси Формули-1 попереджали, що пильно стежать за ситуацією в Україні. Сочі може втратити Гран-прі Королівських автоперегонів. Про бойкот цієї гонки уже офіційно оголосив 4-разовий чемпіон Ф-1 Себастьян Феттель.

Міжнародний біатлонний союз (IBU) публічно висловив підтримку нашій державі – цей допис вподобали Тарьє Бьо і Емільєн Жаклен. Не залишився осторонь і Міжнародний олімпійський комітет, який також засудив агресора.

Баскетбольна Барселона в останній момент вирішила не летіти до Росії на матчі зі Зенітом і ЦСКА. Усі клуби Євроліги зустрінуться, аби обговорити можливі санкції.

ПІДТРИМКА УКРАЇНИ

Відразу декілька німецьких клубів підтримали Україну. Це Борусія Дортмунд, Аугсбург і Лейпциг. Тамтешній Шальке оголосив, що забере напис "Газпром" (це спонсор гельзенкірхенців) з власних футболок.

Манчестер Юнайтед розірвав спонсорську угоду з російською компанією Аерофлот, яка 9 років була партнером МЮ. Також в Британії активно критикують російського власника Челсі Романа Абрамовіча: його звинувачують у корупції і підтримці злочинного путінського режиму.

Підтримку українцям висловили голкіпер МЮ Давід Де Хеа, оборонець ПСЖ Серхіо Рамос, а також колишній оборонець Динамо Бетао та ще чимало інших футболістів.

РЕАКЦІЯ РОСІЙСЬКИХ СПОРТСМЕНІВ

Додамо, що чимало російських спортсменів відкрито виступили проти війни. Щоправда, більшість з них обмежилася лаконічним хештегом "Ні Війні" (Тетяна Волосожар, Олексій Ягудін, Федір Смолов, Василь Березуцький). Трохи красномовнішим, але не більш різким був шахіст Ян Непомнящий:

Історія бачила чимало чорних четвергів. Але сьогоднішній чорніший за інші.

Трохи емоційніше висловилася біатлоністка Лариса Кукліна.

А от легендарний тенісист Євгеній Кафельніков сказав доволі прямо:

Жадібність однієї людини, доведе до сліз багатьох матерів Росії після цього дня.

Відомий спортивний журналіст Василь Уткін назвав день вторгнення в Україну – "найгіршим у житті".

Також проти війни висловився білоруський легкоатлет Владислав Пучко, який раніше підтримував режим Лукашенка.

Все буде добре! Слава Україні!