Вересень 2000 року. Україна в липких лапах чергової лихоманки. Президентом є Леонід Кучма. 16 вересня зникає засновник Української правди Георгій Гонгадзе. У листопаді його тіло знайдуть серед Таращанського лісу, а опозиція оприлюднить аудіозаписи, які вказуватимуть на причетність перших осіб держави до резонансного викрадення.

Того-таки 16 вересня, коли рідні востаннє бачили Гонгадзе, на іншому кінці світу відбувалися діаметрально протилежні події. У перший медальний день Олімпійських ігор в Сіднеї 18-річна харків'янка Яна Клочкова тріумфувала на всю планету.

Фото Imago

Українська плавчиня не просто завоювала золото на дистанції 400 метрів вільним стилем, а зробила це з рекордом. Клочкова здолала відтинок за 4:33,59 хв. Він протримався до 2007 року – тоді Яну перевершила американка Кеті Хофф (4:32,89 хв.).

19 вересня Клочковій не було рівних на 200-метрівці комплексом – у фіналі вона продемонструвала результат 2:10,68 і майже на дві секунди випередила срібну призерку – румунку Беатріс Кешлару.

Ба більше, 22 вересня у фіналі непрофільної дистанції 800 м вільним стилем Яна завоювала срібну медаль. Після цьього за нею міцно закріпилося прізвисько "Золота рибка".

На наступній Олімпіаді (в Афінах) Клочкова повторила свій тріумф, здобувши два золота: на дистанції 200 і 400 метрів комплексом. Згодом Яна згадувала, що несамовито готуватися до Ігор-2004 її підштовхнула польська плавчиня Медведчак. Вони разом тренувалися на зборах у Словенії. Полька потрапила в жахливу ДТП, де загинув її брат. Але, зціпивши зуби та заплющивши очі на фізичний і душевний біль, продовжила працювати. І стала потужним прикладом для української "Золотої рибки".

Фото Imago

Таким чином Клочкова стала 4-разовою олімпійською чемпіонкою – цього досягнення в Україні досі ніхто не зміг перевершити. Кількість її медаль на чемпіонатах світу і континенту теж ошелешує. На ЧС "Золота рибка" здобула 10 золотих і 4 срібні відзнаки, а на ЧЄ – 19 золотих, 5 срібних і 3 бронзових. Окрім того, побила 50(!!!) рекордів України. У 2004-му навіть отримала звання "Герой України".

На свою третю Олімпіаду (Пекін-2008) Клочкова поїхала радше як талісман збірної України. На старт так і не вийшла. А на початку наступного року оголосила, що зав'язує з великим спортом.

"Яна могла виграти у Пекіні. Призером була б точно. Але світське життя її поглинуло", – сумно резюмувала тоді її тренерка Ніна Кожух.

Після завершення кар'єри, в Яни з'явився час на особисте життя. Вона почала зустрічатися з відомим українським автогонщиком Олексієм Мочановим. Жила з ним у цивільному шлюбі, а потім дуже болісно переживала розлуку.

"Не хотіла ні їсти, ні пити, ні спати, стежила за його життям, роботою, шукала зустрічей. І все ж я ні про що не шкодую. Першим коханням треба перехворіти хоча б для того, щоб випробувати ні з чим не зрівнянне, пронизливе почуття", – казала згодом Клочкова.

У 2010-му "Золота рибка" народила сина Олександра від грузинського бізнесмена Левана Ростошвілі. Чоловік зробив пропозицію, легендарна спортсменка обіцяла подумати, але пара так і не одружилася. У 2020 році Яна розповідала, що Ростошвілі вже 7 років не бачить сина. "Він у в'язниці сидів. Навіщо людині з таким минулим взагалі зустрічатися з дитиною", – казала Клочкова.

Загалом особисте життя олімпійського феномена складалося не надто вдало. Яна зізнавалася про стосунки з одруженим чоловіком, які не принесли щастя. Був і аб'юзер, який піднімав на неї руку. Була й красива історія з романтиком. "Припустимо, він зупиняв потяг, о 6 ранку, стояв з букетом квітів, якихось подарунків. І не те, що стосовно мене, мого Саші ставився дуже добре", – згадувала Клочкова. Але й ця лав-сторі добігла завершення.

Після анексії росіянами Криму Клочкова продовжила їздити на рідний півострів, де у неї проживала мама. Якось оминула увагу суспільства заява олімпійської чемпіонки в ефірі "Світського життя" на 1+1. "Референдум тільки стався. Як буде далі – ніхто не знає. Мої батьки там, я з ними постійно на зв'язку, кажуть, що все спокійно. Я скоро планую Сашу (сина, – ред.) відправити туди і сама поїхати. Мої батьки поїхали і насправді все спокійно, вони не відчули на собі нічого глобального".

Також плавчиня лукаво зазначила, начебто не запитувала у батьків, за яке рішення вони голосували під час фейкового референдуму, влаштованого росією. І звісно ж, Яна не соромилася публікувати фото відвідин окупованого півострова.

У 2021-му "Золота рибка" відверто заговорила про образу на Україну. У серпні її не запросили на святкування 30-річчя відновлення Незалежності. Клочкова спеціально прибула з окупованого Криму до Києва, але не отримала запрошення на жоден урочистий захід. В ефірі одного з телеканалів легендарна атлетка розповіла, що таке ставлення змусило її плакати. А єдиним представником влади, який з нею тоді зв'язався, був Жан Беленюк, який вибачився перед знаменитою плавчинею.

Тодішній міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт поспішив виправдатися, що Клочковій телефонували з Федерації плавання за три дні до святкових заходів, але так і не змогли зв'язатися.

"Можливо, ми стаємо непотрібними. Звісно, що сумно від цього і виникають сумні думки. Доводиться думати у майбутньому про те, як бути та що робити", – резюмувала тоді Клочкова. Схоже, образу вона міцно затаїла.

24 лютого 2022 року – цей день остаточно скинув усі маски. Клочкова жодним словом не засудила російські звірства і продовжує жити в окупованому Криму.

Деталі падіння "Золотої рибки" розкрив відомий ведучий Слава Дьомін. "Таке враження, що Клочкова живе в іншій реальності. Хоча не будемо забувати, з ким свого часу вона товаришувала. Нагадаю, що 2006-го Яна була близька до українського президента-втікача Віктора Януковича. І навіть була обрана депутатом Харківської міської ради від "Партії регіонів". Мама плавчині Олена Синявська ще 2021 року у себе в Facebook продовжувала постити георгіївські стрічки", – прокоментував він.

Клочкова дійсно була активною прихильницею Януковича. Агітувала за нього у 2004-му, коли той боровся за крісло глави держави з Ющенком. Підписувала колективне зверення до українського суспільства із закликом голосувати за нього. Однин з аргументів звучав так: "З обранням Януковича президентом НОК в Україні відбулися значні зрушення в розвитку олімпійського руху в країні". Так, Янукович справді очолював НОК з 2002-го по 2005-й. І така дивна сторінка в нашій історії була.

Дьомін додав, що найтитулованіша олімпійська спортсменка України досі користується забороненою у нас соцмережею "ВКонтакте". Останній допис Клочкової у Facebook датований 1 лютого 2022 року. Плавчиня вітає свою маму з 60-річчям.

Свій профіль в Instagram Клочкова закрила. Нові запити дружби не приймає. Тож дізнатися її свіжі думки в цій соцмережі неможливо. Хоча, здається, все й так очевидно.

Інші тексти Марічки Кулачковської

Кров у басейні: як угорські ватерполісти принизили СРСР за масакру в Будапешті

Що не так із Джоковічем: любов до росіян, секс-провокації, антиваксер і рятівний туалет

Костюк проти "маленької людини": друга ракетка планети скиглить через хейт українців, а Лукашенко піднімає за неї тости