Другий день поспіль піренейська топ-збірна зустрічалась з дебютантом плей-офф Євро. Вчора сенсації не сталось – Іспанія розчавила Грузію з рахунком 4:1.

Нинішній поєдинок також почався очікувано. Португалія осадила ворота Облака, намагаючись швидко відкрити рахунок. Звично активним був Роналду, але Крішу ніяк не вдається "розмочити" свій гольовий доробок на цьому Євро. То у власних ногах заплутається, то зовсім трішки не дотягнеться до подачі партнера. Зате потішив публіку набиванням м'яча в центрі поля.

Словенці доволі легко впоралися зі стартовим тиском, але самі майже нічого не створили. Самотні Шешко та Шпорар не могли нормально зачепитися за м'яч, хоча простору на чужій половині вистачало.

Португальцям вдавалося постійно заробляти небезпечні штрафні, але Роналду ні з ким не ділився і влаштував фірмову канонаду по горобцях. Удар Паліньї на останніх секундах тайму був значно гостріший – лічені сантиметри повз стійку.

По перерві історія продовжилась. Роналду гарматою нарешті влучив зі штрафного – Облак відвів загрозу. На 61-й хвилині Словенія мала розкішний шанс покарати фаворита. Шешко легко обігнав 41-річного "дідуся" Пепе і вивалився на побачення з Коштою, але пробив жахливо.

Підопічні Матяжа Кека просто зразково "сушили" гру. Роберто Мартінес провів серію замін, зокрема, випустив Франсішку Консейсау, який на груповому етапі виривав перемогу над чехами. У словенців під завісу вийшов наш давній знайомий – екс-динамівець Беньямін Вербіч.

Роналду точно хтось прокляв на цьому турнірі. На 90-й хвилині капітан португальців отримав свій найкращий шанс матчу і мав виривати перемогу. Втім, Кріш зі зручної позиції вліпив прямо в Облака. Компенсовані хвилини також не визначили переможця – будуть екстратайми.

Перша 15-хвилинка почалася з моменту Вербіча, але Діаш вдало підставився. Потім сталося якесь божевілля. Жота на всіх парах влетів до карного майданчика і наткнувся на шлагбаум Дркушіча. Очевидний пенальті, хоча центрбеку словенців могли ще й показати другу жовту.

Звичайно, до позначки підійшов Роналду. І програв дуель капітанів Облаку! Удар Кріша був непоганий, але Ян героїчно перевів м'яч у стійку. Під час міні-перерви Роналду заплакав наче в юнацтві після програного фіналу Євро-2004. На трибунах нервувала і мати легенди Марія Долореш.

Затуманило розум ще одному мегаветерану. Пепе подарував Шешко чистісінький "буліт" з Коштою, проте кіпер португальців здійснив божевільний сейв ногою. Це був останній реальний момент зустрічі. Переможця визначить перша серія пенальті на Євро-2024.

Словенці довірили відкрити "лотерею" 36-річному Ілічічу, але Йосіп скопіював фейл Роналду. Та що ж коїться з ветеранами. Роналду пішов бити першим у Португалії і цього разу виконав ідеально. Кошта відбив удар Балковеца, а Бруну впевнено оформив 2:0. Кіпер португальців увімкнув режим Шовковського – Вербіч також пав жертвою. Бернарду довершив ідеальну серію підопічних Мартінеса, які 5 липня зіграють проти Франції у чвертьфіналі.