Кваліфікація Євро-2024, фінал плей-офф

Україна – Ісландія – 2:1

Голи: Циганков, 54, Мудрик, 84А. Гудмундссон, 30

Підопічні Реброва у Вроцлаві проводили головний матч року – вихід на Євро або пропуск другого поспіль великого турніру. Керманич України провів три заміни у порівнянні з півфіналом проти Боснії. Зінченко, Зубков і Довбик поступилися місцями Маліновському, Циганкову і Яремчуку.

Україна непогано розпочала поєдинок. Судаков та Маліновський неточно приклалися здалеку, Миколенко також недокрутив. Втім, перший удар в площину був за ісландцями. Харальдсон накрутив ледь не половину нашої команди і створив момент для Торстейнссона – Лунін парирував кручений удар.

Поступово гра перейшла у боснійський сценарій без гостроти. На жаль, на рівному місці знову довелося пропустити Україні. Альберт Гудмундссон зробив нам попередження хет-триком проти Ізраїлю, але закрити головну загрозу ісландців не вдалося. Вінгер Дженоа перед карним майданчиком накрутив одноклубника Маліновського (Руслан дуже невчасно послизнувся), потім Бражка і лівою потужно пробив під стійку. Луніну залишалося кричати на партнерів, які тільки закрили огляд.

По воротах нарешті почала бити і Україна. Судаков потужно цілив у ближній кут, Забарний виграв боротьбу на кутовому – Вальдімарссон не дрімає. На 39-й хвилині кіпер гостей таки витягував м'яч зі сітки. Судаков тонким закиданням шукав дует рудих Конопля-Циганков, до подачі дотягнувся Віктор і викотив Яремчуку на порожні. Бригада Клемана Тюрпена не помітила жодного криміналу, проте втрутився VAR – маленький офсайд у Циганкова. На перерву переможцем йде Ісландія.

Сергій Ребров не втручався замінами, як і в грі з босніцями. Україна зрівняла рахунок завдяки хвилинній "втраті розуму" з боку обох команд. Спочатку "синьо-жовті" залишили гектари простору на своїй половині, але Судаков підчистив у ролі опорника. Георгій розігнав контратаку і запустив Циганкова, якого також залишили самотнього. Вінгер Жирони розігнався, "нанизав" кількох захисників і лівою акуратно поклав у нижній кут – 1:1!

Українці на куражі пішли виривати перемогу, а ісландці навіть не могли перейти центр поля. На 64-й хвилині Ребров випустив Зінченка замість Маліновського. Нестримний Судаков хотів забити зі штрафного, але Вальдімарссон перевів через поперечку. Довбик замінив Яремчука, проте роль центрфорварда взяв на себе Миколенко. Захисник Евертона вивалився на побачення з кіпером і пробив неточно.

Потім прокинулися гості, які завдали першого удару по перерві аж на 77-й хвилині. Торстейнссон повторив постріл з першої половини – Лунін знову на місці. Гармата Харальдсона просвистіла повз дев'ятку, а Гудмундссон відверто пробачив Забарного. Ілля обрізався біля власних воріт, і Альберт розстрілював Луніна з близької відстані – лічені сантиметри врятували Андрія.

Україна загасила пожежу максимально ефективним способом – голом. Циганков неспішно пройшов правим флангом, знайшов Судакова у карному майданчику, а той відкотив під удар найкращому товаришу Мудрику. Михайло в один дотик ідеально пробив під дальню стійку – 2:1!!!

Підопічні Реброва пережили грубощі ісландців, три компенсовані хвилини і їдуть на Євро-2024. Позаду "група смерті" відбору, суддівські скандали та два камбеки у плей-офф. "Синьо-жовті" не пропускають континентальний форум з домашнього 2012-го. Нашими суперниками на груповому етапі фінальної частини в Німеччині будуть Бельгія, Словаччина та Румунія.