Ліга чемпіонів, 1/8 фіналу, другий матч

Арсенал – Порту – 1:0, 4:2 в серії пенальті (перший матч – 0:1)

Гол: Троссар, 41

Арсенал демонстрував монструозну форму в АПЛ, але на Драгау провів безідейний матч і пропустив на останніх секундах. "Гармашам" додавав оптимізму історично успішний досвід прийомів Порту – три перемоги з рахунками 5:0, 4:0 і 2:0.

Олександр Зінченко залишився у запасі, як і в суботній грі чемпіонату проти Брентфорда. Порту не став змінювати стратегію, яка принесла успіх вдома. "Дракони" відійшли на свою половину, але поблизу воріт діяли максимально жорстко і сконцентровано. Найбільш небезпечний момент гості вигадали собі самі. Сака легко покотив у руки Кошті, а найдорожчий воротар світу за версією Transfermarkt (45 млн євро) нервово ледь не випустив у сітку.

Це був єдиний удар Арсенала у площину воріт, допоки на 41-й хвилині не настала чергова мить геніальності Едегора. Капітан лондонців сам підхопив м'яч і тонкою передачею на Троссара відрізав трьох захисників. Бельгієць покотив у дальній кут, поціливши поміж ніг 41-річному дідусю Пепе – 1:0, двоматчева дуель починається з чистого аркуша.

Другий тайм минув під девізом "не дай Боже помилитися". Порту таки "наварив", але врятував арбітр Клеман Тюрпен. Кошта та Пепе не поділили м'яч, який відлетів Едегору. Норвежець без проблем вразив порожні ворота і встиг посвяткувати секунд 10. Суддя ж вирішив, що дотик Хаверца до Кошти тягнув на фол. Артета протестами напрацював тільки на жовту.

Навіть головні тренери боялися ризикувати. Перша заміна відбулась аж на 83-й хвилині – Жезус замінив Жоржінью. Бразилець відразу мав хорошу нагоду, проте з гострого кута не зміг "прошити" Кошту. Порту відповів ударом Консейсау-молодшого, який потягнув Райя. Щільна боротьба докотилася до цілком закономірних екстратаймів.

Перші додаткові 15 хвилин запам'яталися лише сутичкою Консейсау-старшого і Хаверца, який грубо штовхнув тренера Порту. Обійшлося без санкцій. У міні-перерві Артета випустив Зінченка та Нкетію. Втім, ні Сашко, ні будь-хто інший не зміг вирвати для своєї команди вихід у чвертьфінал. Буде перша серія пенальті у плей-офф нинішньої ЛЧ і взагалі перша після фіналу 2016 року, коли Реал здолав Атлетіко. Минулоріч Арсенал попрощався з єврокубками в "лотереї" проти іншої португальської команди – Спортінг перестріляв "гармашів" 5:3 в 1/8 фіналу ЛЄ.

Зінченко не підходив до "позначки" ні тоді, ні зараз. На щастя, цього разу лондонці били безпомилково, а от у Порту фіаско припустилися Вендел та герой минулих матчів Галену. 4:2 – Арсенал вперше з 2010 року пробився у чвертьфінал ЛЧ.