Кубок англійської ліги 2023/24, фінал

Челсі – Ліверпуль – 0:1 у додатковий час

Гол: ван Дейк, 118

2 роки тому команди зустрічались на Вемблі в аналогічному фіналі. Тоді ніхто не забив за 120 хвилин, а вирішальним став промах воротаря лондонців Кепи Аррісабалаги у затяжній серії пенальті (11:10).

Михайло Мудрик продовжив свою невтішну серію – сьомий поспіль матч у запасі, за три останні взагалі не виходив на поле. Юрген Клопп переживав кадрову катастрофу. Через травми вилетіли Аліссон, Трент, Матіп, Собослай, Джонс, Тьяго, Жота, Нуньєс і головне – Мохамед Салах.

"Червоні" все ж активніше розпочали матч, але серйозних моментів не створили. Натомість Челсі мав відкривати рахунок на 20-й хвилині. М'яч після рикошету відлетів до Палмера, перед яким залишався тільк Келлехер. Резервний кіпер Ліверпуля встиг підставити руку, здійснивши фантастичний сейв!

Незабаром Клопп втратив ще одного гравця – Кайседо грубо наступив на гомілкостоп Гравенберху. Хавбека Ліверпуля винесли на ношах, а кривдник чомусь не отримав навіть жовтої. Тренеру мерсисайдців довелося ламати позиції футболістів – Гомес вийшов на правий фланг оборони, Елліот спустився у півзахист, а юного Бредлі підняли в атаку. Лава запасних остаточно перетворилася на дитячий садок.

Незабаром Стерлінг пробив Келлехера, проте арбітри зафіксували малесенький офсайд в асистента Джексона. Ліверпуль відповів ударом Гакпо в стійку. У компенсований час почубилися Чілвел та Бредлі – обом по жовтій. Рахунок 0:0 зовсім не передавав тієї спеки, що творилась на полі.

Пішохідний старт другої половини перервав гол ван Дейка. Нідерландець замкнув подачу зі штрафного і встиг добряче посвяткувати. Аж раптом Кріс Кавана пішов дивитись повтор. Ендо з положення поза грою явно заблокував Колвілла, який міг завадити ван Дейку. Рефері вирішив, що офсайд японця активний, і гол скасував. Юрген Клопп іронічно посміхнувся.

Кінцівка зустрічі була тотально за Челсі. Один Галлахер мав моментів на хет-трик – стійка, сейв Келлехера, удар вище. Апофеоз тиску "синіх" трапився на 90+2-й хвилині. Підопічні Почеттіно завдали 4 ударів з меж карного майданчика, але постійно щось ставало на заваді!

Мудрик на 90-й хвилині замінив Джексона – перший вихід українця з 4 лютого. Михайло дуже активно увійшов у гру, проте разом з партнерами готувався до 30 хвилин екстратаймів. Паралельно Клопп випускав гравців, яких знав лише він сам, віддані фанати Ліверпуля і родичі цих юнаків.

У екстратаймах обом командам вже помітно бракувало сил і бажання ризикувати. Ліверпуль відклав енергію для ривка у фінальні 5 хвилин. Перший момент – Елліот головою влучає у стійку, а 18-річному Деннсу завадили добити всіма правдами-неправдами.

Фатальний епізод стався на 118-й. Ван Дейк "відклеївся" від Дісасі і головою підрізав у дальній кут – 0:1! Михайло Мудрик тримав ближню стійку та очікувано програв другий поверх потужному Вірджилу. Цього разу VAR не врятував Челсі від нідерландця.

Ліверпуль довів справу до перемоги і святкує свій 10-й Кубок англійської ліги – рекорд турніру. Мудрику доведеться витримати критику та почекати з першим трофеєм в Англії.