Євро-2024. Кваліфікація. Група С

Англія – Україна – 2:0

Голи: Кейн, 37, Сака, 40

Україна: Трубін – Караваєв (Буяльський, 61), Сваток, Матвієнко, Миколенко (Соболь, 61) – Степаненко (Коноплянка, 90), Маліновський, Зінченко, Судаков, Мудрик (Циганков, 61) – Яремчук (Довбик, 74)

Англія: Пікфорд – Вокер, Стоунз, Магвайр, Чілвелл, Райс, Хендерсон, Беллінгем (Галлахер, 85), Меддісон (Гріліш, 85), Сака – Кейн (Тоуні, 81)

Цей матч став 300-м в історії збірної України, але відсвяткувати ювілей здобутими очками не вдалося. Перед стартом поєдинку Харрі Кейн отримав символічну нагороду найкращого бомбардира в історії збірної Англії (54 голи) і це, здавалося, мало б прозоро натякнути "синьо-жовтим" пильно стежити за цим хлопцем. Попри те, вже у першому таймі українці примудрилися кілька разів загубити одного з найкращих форвардів сучасності, але про все за порядком.

Вже на першій хвилині лікарям довелося надавати допомогу Маліновському, який зіштовхнувся головами з Беном Чілвелом. Руслан швидко повернувся у гру. За кілька миттєвостей вболівальники побачили перший удар у матчі, і автором його став Георгій Судаков. Постріл, однак, вийшов млявим і Пікфорд впорався без проблем.

Англія відповіла гострою атакою, під час якої Харрі Кейн впав у штрафному майданчику України після боротьби з дебютантом "синьо-жовтих" Олександром Сватком. Арбітр промовчав. Підопічним Ротаня ледь не вдалося шокувати Вемблі – Яремчук вискочив сам на сам з Пікфордом, але Роман не зміг перервати свою гольову засуху, яка триває з жовтня 2022 року, а за мить ще й виявилося, що форвард Брюгге був у положенні поза грою.

У ще одній з рідкісних атак українців Маліновський, пробиваючи здалеку, поцілив у Мудрика. Втім, навіть переходити центр поля "синьо-жовтим" ставало усе важче. Британці створювали усе більше нагод і таки забили на 37-й. Всюдисущий Кейн ледь не з центра поля віддав класну передачу на Саку, побіг до штрафного майданчика, де вискочивши з-за спини Караєва, замкнув подачу Букайо.

Через три хвилини партнер Олександра Зінченка в Арсеналі Сака додав до результативної передачі ще й гол. Букайо блискуче пробив з-за меж штрафного майданчика без шансів для Трубіна.

Після перерви українці трохи сміливіше діяли з м’ячем та провели кілька позиційних атак, яких практично не було у першому таймі. Однак, втілити їх не те що в небезпечні моменти, а у бодай якісь удари не вдалося. На 61-й хвилині Ротань провів потрійну заміну – на поле вийшли Циганков, Буяльський та Соболь, а трохи пізніше Довбик змінив Яремчука. Та усе це не дало бажаного результату – жодного удару "синьо-жовтих" за усю другу половину. Від розгрому нас врятував Трубін, здійснивши кілька сейвів на останніх хвилинах. Додамо, що на 90-й вперше з 2020-го року в офіційному матчі збірної на поле вийшов Євген Коноплянка.

Англія після перемоги над Італією (2:1) добивається другого успіху у відборі Євро-2024 та очолює групу С. Українці спробують здобути перші очки в цій кваліфікації 16 червня, коли зустрінуться з Північною Македонією.