Ліга Європи, 1/8 фіналу, матч-відповідь

Фейєнорд – Шахтар – 7:1 (перший матч – 1:1)

Голи: Хіменес, 9, Кьокчю, 24, 38 (пен.), Ідріссі, 49, 60, Джаханбахш, 64, Даніло, 67 – Келсі, 87

Оборона Шахтаря повернулася до звичного вигляду, оскільки Бондар, Конопля і Михайліченко відбули свої дискваліфікації. З минулої четвірки місце зберіг лише Матвієнко, а Ракицький опинився в запасі навіть після диво-гола.

Основні надії покладались на Анатолія Трубіна, але герой єврокубкової весни Шахтаря капітулював вже на 9-й хвилині. Криськіва "перегризли" в центрі поля, м'яч довели до Санті Хіменеса, який одним рухом прибрав Бондаренка і Бондаря, а потім чітко пробив у нижній кут – 1:0.

Цей гол явно не вписувався у плани Шахтаря, який не знав, що робити на полі. Бондаренко міг догратися до вилучення, але отримав лише жовту за брудний підкат проти Кьокчю. Капітан Фейєнорда помстився ефектним голом. Знову обрізка Криськіва, а Бондар чомусь забув про розкішний дальній удар Кьокчю. Центрбек Шахтаря пласувався до останнього і дав турку достатньо місця для більярдного пострілу з-за меж карного майданчика.

Лише після цього "гірники" створили перший момент. На 30-й хвилині Судаков показав свою гармату, яку з дзенькітом прийняла поперечина. Потім були 20 секунд хаосу у штрафній Фейєнорда, упродовж яких Шахтар завдав 3 удари в блоки захисників. Нідерландці до своїх нагод ставилися значно уважніше. Господарі кількома передачами розіграли чудову атаку, яку Конопля перервав рукою. Була надія на майстерність Трубіна під час пенальті, проте Кьокчю чітко розвів кіпера і м'яч по кутах.

Другий тайм став не надією на камбек, а продовженням жахіття. Ідріссі за 15 хвилин оформив дубль дальніми ударами. Джаханбахш і Даніло також з чималих відстаней розстрілювали Трубіна, якому навіть немає за що дорікнути. 10 ударів у площину, 7 голів...

Шахтар повторив нещодавні катастрофи МЮ та РБ Лейпциг, але для "гірників" таке не вперше. У 2015 році команда Мірчі Луческу з раннім вилученням Кучера програвала Баварії 0:7 на стадії 1/8 фіналу ЛЧ. Загальноукраїнський антирекорд утримує інший донецький клуб, який вже навіть припинив існування. Металург "влетів" Вердеру 0:8 у першому раунді Кубка УЄФА 2002/03.

Фейє нарешті заспокоївся і навіть дав Шахтарю провести гол престижу (якщо так можна говорити за рахунку 0:7). Матвієнко розкішним пасом через півполя вивів Келсі на рандеву з кіпером, і 18-річний венесуелець оформив свій дебютний гол у єврокубках. 1:7 – болюча поразка завершила євросезон 2022/23 для Шахтаря та всієї України.