Ліга Європи, 1/8 фіналу, перший матч

Шахтар – Фейєнорд – 1:1

Голи: Ракицький, 79 – Бальяуде, 88

Шахтар залишився єдиним представником України у євросезоні 2022/23. Черговим суперником "гірників" став Фейєнорд, який очолює турнірну таблицю чемпіонату Нідерландів. Ігор Йовічевіч мав серйозні кадрові втрати за мотивами битви з Ренном – через перебір жовтих дискваліфікацію відбували пара основних фулбеків Михайліченко-Конопля та центрбек Бондар. Були побоювання і щодо здоров'я Матвієнка, однак він вийшов з Ярославом Ракицьким в центрі захисту.

З перших хвилин стало зрозуміло, що феєрії чекати не варто. Шахтар відразу відійшов на свою половину і дав супернику двічі потурбувати Трубіна. На щастя, легкі удари Даніло і Шиманські не стали проблемою для кіпера донеччан. Шахтар ледь не втратив Судакова, однак хавбек збірної України повернувся на поле після допомоги лікарів.

Фейєнорд тиснув на правий фланг Тейлора, який підміняв Коноплю. Зубков не завжди повертався назад, даючи можливість Ідріссі з допомогою партнерів розривати бразильця. З іншого боку було дещо спокійніше, хоча там роль оборонця виконував вінгер Топалов. Останні хвилини тайму були повністю за Фейє. Гострий удар Хартмана просвистів повз стійку, а простріл Педерсена виніс Зубков. Рахунок 0:0 виглядав великим успіхом Шахтаря до перерви. За весь тайм підопічні Йовічевіча завдали всього 2 ударів, жодного в площину.

На старті другої половини тиск гостей лише посилився. Даніло розстрілював Трубіна з близької відстані – черговий топ-сейв Анатолія! Джаханбакш наважився на удар з 23 метрів і зовсім трішки не влучив у ворота. Оборона Шахтаря відверто тріщала, але Йовічевіч втрутився лише на 61-й хвилині. Зміни більше стосувалися атаки – Келсі/Джурасек замінили Траоре/Криськіва. Головною людиною на полі залишався Трубін, який дотягнувся до підступного удару Даніло.

На 80-й хвилині фарт Шахтаря досягнув небачених масштабів. "Гірники" в одній з рідкісних атак заробили кутовий, який виконав Судаков. М'яч полетів на ближню стійку, звідки Ракицький чи то спиною, чи карком підсік м'яч над воротарем за дивовижною дугою – 1:0!

Перемога Шахтаря все ж була б надто казковою. На 88-й хвилині Степаненко не завадив подати Пайшау, а Тейлор "загубив" Бульяуде – 1:1. "Гірники" взагалі могли програти, якби Гертрейда не заліз у офсайд. Підопічні Йовічевіча ніби й втратили перемогу, але по грі були значно слабшими за Фейєнорд. Команди зустрінуться ще раз 16 березня у Роттердамі.