"Тимофій Полуян, який відмовляється від збірної України, виступає за грецький клуб, Олег Плотницький – за італійський. Оштрафувати іноземні клуби ми не можемо, дискваліфікувати наших волейболістів там також не маємо можливості.

Але щороку гравці за кордоном мають отримувати дозвіл на це від ФВУ. Ось цей трансфер ми їм спробуємо не дати. Олег Плотницький має контракт ще на два роки. Але без нашого трансферу Перуджа не зможе його заявити.

Такий досвід вже маємо. Два роки тому наша молодіжна збірна поїхала на чемпіонат Європи, і троє гравців не повернулися в Україну. Мовляв, через війну. Хоча й давали розписку, що повернуться. Підставили всіх нас. Через пів року вони почали просити трансфери, ми відмовилися, а гравці стали судитися.

Врешті-решт Міжнародна федерація волейболу надала їм трансфер без ФВУ, мотивуючи форс-мажором через військові дії. Тепер ми думаємо, щоб не давати дорослим "відмовникам" трансфер, відсторонивши таким чином від волейболу на 1-2 роки.

Якщо наші "іноземці" відмовляються грати за збірну, ми їх дискваліфікуємо і подаємо відповідні листи до Міжнародної федерації волейболу (FIVB). Там пояснюємо, чому таким гравцям не даємо трансфери. І будемо просити FIVB не видавати їх власним рішенням.

Якими можуть бути важелі впливу для Василя Тупчія з Барком-Кажани? За цей клуб, окрім Тупчія, виступають ще збірники України Владислав Щуров і Ілля Ковальов. З гравцями Барком-Кажанів ми можемо діяти трохи інакше.

Це українська команда, яка грає в чемпіонаті Польщі. І її гравці не потребують трансферів. До речі, за трансфери ФВУ має отримувати невеликі суми.

Ми щороку маємо давати дозвіл Федерації волейболу Польщі на участь Барком-Кажанів. Думаю, що цього року через відмову гравців грати за збірну цього робити не будемо", – сказав Мельник в інтерв'ю Спорт-Експрес.