16-річна українка вперше зіграла в основній сітці юніорського турніру Grand Slam. Після вирішального розіграшу суперниці біля сітки потиснули одна одній руки. Нагадаємо, що українські тенісисти після початку повномасштабного вторгнення відмовилися від такого привітання з представниками росії та білорусі.

Після гри в коментарі для Федерації тенісу України батько української юніорки пояснив інцидент браком досвіду Котляр з виступів на турнірах найвищого рівня.

"Лізі лише 16 років, у неї ще немає справжнього досвіду виступів на таких значних змаганнях, як турніри серії Grand Slam – вершини професійного та юніорського тенісу. Тут надзвичайна атмосфера, яка сама по собі чинить неабиякий тиск на спортсменів. На початку кар'єри важко з таким впоратися і не нервувати.

На жаль, моя донька не почувалася спокійною, емоції били через край, тому вона не повністю контролювала свою поведінку. Автоматично виконала післяматчевий ритуал – потиснула руку суперниці, не розуміла, що за сіткою стояла представниця країни, яка здійснила напад на нашу Батьківщину.

Безумовно, це було помилкою, через яку Ліза дуже шкодує, і запевняє, що більше ніколи не дозволить нічого подібного. Завжди пам'ятатиме, хто є хто. Насправді вона – щира патріотка України, завжди такою була, є і залишиться в майбутньому".

Також на інцидент відреагував і виконувач обов'язків міністра молоді та спорту України Матвій Бідний у своєму Facebook. "Причини такого вчинку, а також усі обставини, ми наразі вивчаємо і пізніше дамо позицію Міністерства.

Як я побачив відео, перше враження було, що росіяни спровокували нашу спортсменку. Всі, хто брав участь у великих турнірах, знають, яка напруга там відбувається, і атлети можуть стати легкою мішенню для провокацій.

Тим паче, що ми бачимо, як на кожному турнірі росіяни намагаються використати українських атлетів для власної пропаганди. Саме це ми й побачили у виконанні російських пропагандистських медіа".