– Для українських спортсменів, у тому числі в інших видах спорту, та федерацій, які б поради ви дали щодо того, як діяти у таких ситуаціях чи не допускати росіян?

– Це 100% прецедент, що трапилося зі мною, з моєю федерацією і нашою країною, зі спортсменами. Зараз я б на місці наших національних федерацій, особливо контактних видів спорту, більш ретельно давила б на міжнародні федерації, які допускають «нейтральних» спортсменів, як ця спортсменка. І вона не одна така.

Щоб вони тисли. І прикладом тенісу, прикладом фехтування – це можливо. Тому змінюйте це правило, щоб не було таких випадків, як з фехтуванням. Бо воно повинно змінюватися, і українські спортсмени не будуть потискати руки російським і білоруським – це факт. Тому, як я сказала, повинні змінюватися правила, бо змінюється світ.

– Чи зробили б ви щось інакше у плані комунікації позиції щодо подачі руки? Можливо, прокомунікували б це заздалегідь?

– Я казала до цього. Я казала це в інтервʼю, у тому числі "Трибуні", що не подаватиму руки. Про рукостискання немає навіть жодної мови. Тому, мені здається, вони побачили це і хотіли спровокувати мене. Вони хотіли це зробити, бо правила наголошують, що всі повинні тиснути руки. Але вони якось змінювалися, і ковідні правила ніхто не скасував до останнього моменту. Тому, я думаю, що вони були до цього готові, установка була така – це була пряма провокація з їхнього боку, – сказала Харлан в інтерв'ю Трибуні.