"Була дуже велика підтримка від всієї української команди. Я відчувала це. Багато хто змирився з усією ситуацією, як і я вже змирилася, що у мене є чорна картка. Це відбулося, і треба опанувати себе. Вже не було хеппі-енду для мене на цих змаганнях. Але я розуміла, що мені вдалося щось таке зробити, що, можливо, змінить багато чого у світі спорту. Я просто діяла за своїми відчуттями, серцем. Я просто по-іншому не могла, от і все. Може хтось інакше б себе повів – я не знаю.

Що сказала росіянці, коли простягнула шаблю? Дуже багато запитань про це. Мені говорили чула: "О, сподіваємося, ти сказала щось погане". Ні. Насамперед я поводилася професійно, я чесно виграла цей бій. Я сказала: "Я не потисну тобі руку".

Наскільки мені відомо, то національна федерація фехтування подала скаргу й протест, щоб лишити статусу нейтральної цю спортсменку. Я вважаю, що треба ще більше нагадувати міжнародним федераціям, що процес визнання нейтральності повинен бути дуже серйозний і не такий, який був до цього. Вони повинні підходити дуже ретельно чи взагалі просто не приймати цих спортсменів на змагання.

Тому змінюйте це правило, щоб не було таких випадків, як з фехтуванням. Бо воно повинно змінюватися, і українські спортсмени не будуть потискати руки російським і білоруським. Це факт. Тому, як я сказала, повинні змінюватися правила, бо змінюється світ", – розповіла Харлан в інтервʼю Tribuna.

Нагадаємо, після перемоги на чемпіонаті світу Ольга Харлан відмовилась тиснути руку російській суперниці Анні Смірновій, яка виступала під нейтральним статусом (без прапора та гімну). У відповідь на це представниця країни-терориста влаштувала пікет – відмовилась йти з арени та вимагала дискваліфікувати українку. Зрештою, Харлан присудили перемогу в поєдинку, але пізніше відсторонили.

Натомість Міжнародний олімпійський комітет кваліфікував Харлан до участі в Олімпіаді-2024, а виконком Міжнародної федерації фехтування призупинив дискваліфікацію спортсменки на чемпіонаті світу в Мілані.