"Ми очікували більшої чутливості до рішень такого масштабу, як дискваліфікація. Ольга Харлан чітко дала знак про готовність віддати честь шаблею. Ольга змагалася, попри агресивну війну росії, яка порушила міжнародне право. І що асоціація дозволила їй це зробити, ми сприймаємо як великий людський і спортивний жест, якому сьогодні було завдано серйозної шкоди рішенням всесвітньої асоціації FIE.

МОК також заявив, що спортивні асоціації повинні делікатно реагувати, коли українські спортсмени зустрічаються з російськими, які виступають під нейтральними прапорами. Дуже суворе тлумачення правил послало фатальний сигнал далеко за межі світу фехтування. У такі часи буквальне тлумачення та застосування правил не повинно бути еталоном, очікуємо змін у майбутніх змаганнях.

Федерація фехтування Німеччини раніше вже критично оцінювала повернення російських і білоруських спортсменів і попереджала про проблеми, які виникли. Поточні рекомендації МОК та їх реалізація досі мають явні прогалини та не приносять реальної допомоги асоціаціям. Ми вважаємо слушним знаком протест Української асоціації проти цього рішення", – йдеться в заяві ФФН.

Нагадаємо, після перемоги на ЧС Ольга Харлан відмовилась тиснути руку російській суперниці Анні Смірновій, яка виступала під нейтральним статусом (без прапора та гімну). У відповідь на це представниця країни-терориста влаштувала пікет – відмовилась йти з арени та вимагала дискваліфікувати українку. Зрештою, Харлан присудили перемогу в поєдинку, але пізніше відсторонили.

Нашій шаблістці загрожує дискваліфікація терміном на 60 днів від усіх подальших стартів. Саме таке покарання передбачене у правилах FIE.