На старті ЧС Ольга Харлан розбила російську суперницю Анну Смірнову, яка виступала на турнірі під нейтральним статусом (без прапора та гімну). Після поєдинку українка відмовилася тиснути руку представниці країни-терориста, що неабияк обурило росіянку.

Смірнова подала протест проти дій Харлан і вимагала дискваліфікувати її через "прояв неповаги". Спочатку організатори вирішили не карати українку, але потім змінили своє рішення.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відреагував на скандал у своєму Twitter: "Анна Смірнова програла чесний бій і вирішила зіграти брудно з рукостисканням. Саме так діє російська армія на полі бою. Ольга Харлан перемогла в чесному змаганні та гідно показала себе. Я закликаю FIE відновити права Харлан і дозволити їй змагатися".

Додамо, ймовірно, Ольгу Харлан чекає відсторонення на 60 днів від усіх подальших стартів. Саме таке покарання передбачене у правилах FIE.

Чемпіонат світу в Мілані триватиме з 22 до 25 липня. В його рамках фехтувальники можуть здобути очки у світовий рейтинг, за яким розподілятимуть путівки на Олімпійські ігри-2024.