Лише на Олімпіаді-2020 в Токіо брали участь щонайменше 169 геїв, лесбійок, бісексуалів, транссексуалів та небінарних спортсменів. Спорт 24 розповідає про топ-представників чоловічої статі.

Дейв Копей

Американський футбол, США

Дейв став першим в історії спорту чоловіком, який заявив про свою гомосексуальну орієнтацію. Це він зробив у 1975 році, чим спровокував скандал і жваве обговорення. З часом Копей випустив автобіографію, вона стала бестселером. По завершенні кар’єри в американському футболі пішов працювати продавцем, адже роботодавці у спорті його відкидали.

Після Дейва мінімум п’ять представників НФЛ оголосили про свою орієнтацію: Рой Сіммонс у 1992 році, Есера Туаоло в 2002-му, Уейд Девіс в 2012-му, Кваме Харрріс у 2013-му і Раян О’Каллаган в 2017-му.

Джастін Фашану

Футбол, Англія

Знакове ім’я в спорті. Фашану став першим темношкірим футболістом в Англії, за чий трансфер заплатили мільйон фунтів, а також першим приналежним до ЛГБТ-спільноти в історії футболу. Свою сексуальну орієнтацію він розкрив у 1990 році, прочитавши історію 17-річного юнака, який після камінг-ауту вчинив самогубство. “Я хотів зробити щось, щоб зупинити такі смерті, тому вирішив подати приклад і розповісти про свою орієнтацію публічно", – заявив Джастін.

Після цього його кар’єра не була успішною, він часто змінював клуби. А у 1998-му році англійця звинуватили у зґвалтуванні 17-річного підлітка в штаті Меріленд (США), де гомосексуалізм перебував під забороною. Він наклав на себе руки. На знак пошани Норвіч посмертно включив Джастіна Фашану у клубний зал слави.

Томас Хітцльшпергер

Футбол, Німеччина

Його називають найвідомішим відкритим геєм у футболі. За свою кар’єру, яка тривала 13 років, Томас встиг пограти в АПЛ, Серії А і Бундеслізі, змінити 7 клубів та провести понад півсотні матчів за збірну Німеччини.

Хітцльшпергер зізнався у своїй нетрадиційній сексуальній орієнтації, коли повісив бутси на цвях. "Це був довгий та складний процес. Лише нещодавно я зрозумів, що хотів би жити з іншим чоловіком", – сказав Томас. Але своїх партнерів він приховує. Цікаво, що у нього планувалося весілля на 2007 рік, проте за місяць до урочистості він усе скасував. Зараз Томас обіймає посаду спортивного директора в Штутгарті і каже, що почувається чудово.

Джошуа Кавалло

Футбол, Австралія

Півзахисник австралійської Аделаїди Юнайтед лише у жовтні 2021 року оголосив про свою орієнтацію. “Я хочу надихати інших людей і показувати, що це нормально бути геєм і грати у футбол. Моє життя змінилося на краще. Я давно не усміхався”, – пояснив своє рішення Кавалло.

Зараз він є єдиним відкритим геєм серед професіональних гравців найвищих дивізіонів. Нещодавно Джошуа зазнав гомофобних образ під час матчу, проте переконує, що очікував на це: “Були ж фанати, які підтримали мене. Дуже приємно це чути, це мене дуже зворушило. Любов завжди перемагає ненависть”.

Джонні Вейр

Фігурне катання, США

Американця прийнято вважати суперзіркою фігурного катання. Він зробив собі ім’я на Олімпійських іграх 2006 і 2010 років. Світу Вейр відкрився вже через рік, опублікувавши мемуари.

“Я приймаю свою сексуальність так само, як і свою стать чи колір шкіри. Це те, в чому я народився. Назавжди буду у боргу перед борцями, завдяки яким я можу нині вільно говорити про своє життя”, – гучно висловився Джонні Вейр.

Орландо Крус

Бокс, Пуерто-Ріко

Орландо, який є одним із провідних боксерів у напівлегкій вазі, став першим відкритим гомосексуалом в історії боксу. Його камінг-аут світ почув восени 2012 року. “Я завжди був і буду гордим пуерториканцем і гордим геєм. Врахував той факт, що у цьому є своїми плюси і мінуси, особливо для мачо в такому спорті, як бокс”, – заявив Крус.

Перед публічним визнанням своєї орієнтації боксер тривалий час консультувався з психологом і радився з батьками й друзями. У травні 2013-го він освідчився своєму обранцю. Геєм Орландо Крус є з 2000 року.

Юсеф Мек

Бокс, США

Одіозна особистість. Програв два бої за титул чемпіона світу в напівважкому й суперсередньому дивізіонах, є батьком 10 дітей від різних жінок, а в 2015-му засвітився на сайті для дорослих з двома чоловіками. Спершу Юсеф відхрещувався від відео, заявляючи, що його змусили і він це робив під дією наркотиків. Та з часом Мек визнав свою бісексуальність.

“Тривалий час мені довелось приховувати це. Я люблю жінок, у мене є діти, мої друзі це підтвердять. Але водночас я можу бути з чоловіком. Так склалось життя. Я не шкодую про це. Закликаю бути толерантними до бісексуалів і людей з нетрадиційною орієнтацією. Вони нічим не відрізняються від інших. Я просив вибачення у дітей і колишньої дружини”, – наголошує Юсеф Мек.

Ян Торп

Плавання, Австралія

Торп не одразу розповів світу про свою орієнтацію. Ба більше, він її ретельно приховував. Журналісти давно запитували п’ятиразового олімпійського чемпіона про приналежність до ЛГБТК-спільноти, але різкими заявами все заперечував. Навіть в автобіографії, яку австралієць видав у 2012-му, він наголошував, що не є геєм.

Втім, вже за два роки все змінилось. Ян Торп завершив професіональну кар’єру і здійснив камінг-аут.

Джон Амаєчі

Баскетбол, Велика Британія

Першість у кольорах веселки в баскетболі належить Джону Амаєчі, який з 1995 по 2003 роки одягав майки Клівленда, Орландо та Юти. Про свою гомосексуальну орієнтацію заявив наприкінці 2007 року, коли пішов зі спорту. Тоді ж опублікував автобіографію “Man in the middle”. У ній спортсмен зізнавався, що з дитинства зазнавав дискримінацій через ріст і колір шкіри, тому боявся визнавати, що є геєм.

Партнери ще до камінг-ауту вважали, що в Джона нетрадиційна орієнтація. Як вони це визначили? Амаєчі любив готувати, працювати в саду, а перед іграми слухав оперну музику. Одноклубники були переконані, що це прямі натяки гомосексуальності.

Джейсон Коллінз

Баскетбол, США

Американець публічно визнав, що є геєм, у 2013-му. Тоді він став першим гравцем великої спортивної команди НБА, який це зробив. Джейсон загадково заявляв, що не обирав цієї ролі, але якщо вона випала саме йому, він готовий говорити.

“Я центровий НБА. Я чорний. І я гей. Щасливий, що можу про це заявляти. Почуваюсь школярем, який підіймає руку і каже: “Я не такий, як усі”, – сказав Коллінз. У день камінг-аут йому зателефонував Барак Обама з Білого дому й висловив підтримку. Зараз Джейсон Коллінз у стосунках з продюсером Бренсоном Гріном.

Грегорі Луганіс

Стрибки у воду, США

Луганіс є видатною особистістю у світі спорту. Серед його тріумфів – 4 на Олімпійських іграх і 5 на чемпіонатах світу. Публічно Грегорі відкрив свою душу у 1994-му, партнери і тренери знали про орієнтацію спортсмена вже раніше. За рік він випустив біографію, в якій зізнався, що ВІЛ-позитивний.

У 2013-му Грегорі знайшов любов свого життя – Джонні Шайло, з яким перебуває у шлюбі. “Це саме те, що всесвіт приготував для нас обох”, – резюмував спортсмен в інтерв’ю.

Том Дейлі

Стрибки у воду, Велика Британія

Том брав участь в Олімпіаді-2020 у Токіо, де здобув золоту медаль за стрибки у воду. Туди Том їхав вже у статусі гея. Камінг-аут відбувся в 2014-му. Дейлі записав відеозвернення, у якому розповів, що зустрічається з хлопцем. Ще до оприлюднення своєї орієнтації він здобував бронзу на Олімпіаді в Лондоні-2012, також має чимало перемог на чемпіонатах світу і Європи.

Люк Прокоп

Хокей, Канада

Літо 2021-го ознаменувалось не лише Олімпіадою чи Євро-2020. Тоді, в липні, канадський інформаційний простір оживив камінг-аут Люка Прокопа, який став першим відкритим геєм в НХЛ.

“Останні півтора року були божевільними, але я зрозумів, ким є. Я більше не боюся приховувати, хто такий. З юних років я мріяв стати гравцем НХЛ і вірю – те, що я не приховую, ким є, принесе мені успіх і збільшить ймовірність виконання бажань. Я схвильований, не знаю, куди заведе мене ця дорога як в хокеї, так і в житті”, – заявив Прокоп.

Гаррет Томас

Регбі, Велика Британія

Томас став першим професіональним регбістом-геєм, відкривши світові свою сексуальну орієнтацію ще в 2009 році. Тоді він уже був зіркою збірною Уельсу й команди Кардіфф Блюз.

“Я не хочу бути відомим як гей, що грає у регбі. Я лишень гравець регбі і, перш за все, людина”, – сказав Гаррет, викликавши резонанс у суспільстві.

Девід Денсон

Бейсбол, США

Девід виступав за Мілуокі Брюерс, коли в 2015-му розповів, що є гомосексуалом. Денсон став першим в історії чоловіком, який зробив камінг-аут за час виступів у лізі.

Бейсболіст відверто коментував важливий крок в житті: “Думаю, що я відкрив двері. Те, що я показав свою приналежність до ЛГБТК, не робить мене іншим чи менш людяним. Сподіваюсь, моя історія покаже їм, що все гаразд”.

З бейсболом Девід Денсон покінчив у 2017-му. У коментарях пресі він наголошував, що камінг-аут не має до цього жодного стосунку.

Інші тексти Спорт 24

"Мені аплодував Фідель Кастро": олімпійська чемпіонка-92 – про історичне золото України і вбитого чоловіка

Принцеса у шкіряних рукавичках: українська боксерка №1 спарингувала з чоловіками, а на ринг виходила під Майкла Джексона

"Кучма назвав наш виступ провальним": олімпійський чемпіон – про спокусу великими грішми і кохання в літаку