"Що ж змінилося? Це питання, яке хоче задати більшість з нас. 27 лютого 2022 року МОК не рекомендував допускати (до змагань – прим.) російських та білоруських спортсменів.

2 березня 2022 року Міжнародна федерація фехтування вирішила не запрошувати та не допускати до участі у змаганнях під егідою FIE спортсменів та офіційних осіб з росії та білорусі. Рішення було прийнято у зв'язку з вторгненням рф в Україну.

Починаючи з березня і до сьогоднішнього дня весь світ стикається зі всіма новина та жахливими фактами воєнних злочинів в Україні. Окуповано 20% української території, зруйновано понад 300 спортивних об'єктів, 252 спортсмени та тренери загинули, багато спортсменів були вимушені іммігрувати далеко від своїх родин та домівок.

26 листопада 2022 року черговий конгрес FІE вирішив внести до порядку денного "рішення стосовно спортсменів з росії та білорусі", тобто прийняти рішення стосовно їхньої участі або неучасті у змаганнях FIE. 104 федерації проголосували за те, щоб відкласти це рішення, 30 – проголосували проти. Пояснення — слідування рекомендації МОК від 27 лютого 2022 року.

10 березня 2023 року позачерговий конгрес FIE прийняв рішення дозволити росії та білорусі брати участь у змаганнях. 89 проголосували "за", 46 – "проти". Що змінилося? Чи закінчилася війна? Ні! Чи були звільнені окуповані території? Ні! Чи відбудовані всі зруйновані об'єкти? Ні! Чи змінив свою рекомендацію МОК? Ні!

І тепер виникає багато "чому"? Чому FIE прийняла зараз таке рішення? Чому FIE готова змінювати місця проведення змагань в тих країнах, які не допускають спортсменів з росії та білорусі? Чому російським спортсменам можна змагатися, а українським спортсменам не можна нормально жити, тренуватися і подорожувати через вторгнення росіян?

Мабуть, 385 днів тому спорт зміг засудити війну, зайняти позицію і стати на її захист. Війна все ще триває, російські війська все ще вбивають українців, для України все залишилося по-старому. Навіть гірше. Але для вас щось змінилося. Чому?" — написала Харлан у своєму Instagram.