"Хочу проінформувати, що на зустрічі виконавчого комітету НОК України ми ретельно вивчили та обговорили заяву виконавчої ради МОК від 25 січня 2023 року, та висловити наше велике занепокоєння перспективою повернення цих спортсменів з росії та білорусі до міжнародних змагань, включно з Олімпійськими іграми.

Хочу наголосити, що саме росія з білоруссю порушили олімпійське перемир'я. Ні для кого не секрет, що НОК у цих країнах перебувають під повним контролем урядів. Ба більше, багато членів олімпійських команд є службовцями їхніх збройних сил. Збройних сил, які щодня вбивають сотні мирних людей, включно із членами української олімпійської родини.

Багато членів світової спортивної спільноти були шоковані, коли президент російського олімпійського комітету заявив, що це було б честю для членів олімпійської збірної – взяти участь у війні проти України. Багато російських олімпійців і чинних спортсменів відкрито підтримують та схвалюють дії російської влади щодо вторгнення до України. Це очевидне порушення принципів олімпійської хартії та олімпійської єдності.

Ми б хотіли наголосити на незмінній позиції України: допоки геноцид українського народу російськими військами за допомогою уряду білорусі триває, російські та білоруські спортсмени мають бути усунені від участі в міжнародних змаганнях у будь-якому статусі, включно з нейтральним.

З огляду на вищезгадане, виконавчий комітет НОК України ухвалив рішення розпочати консультації з національними спортивними федераціями щодо можливого бойкоту Олімпійських ігор у Парижі 2024 року в разі дозволу для російських та білоруських спортсменів повернутися до міжнародних спортивних арен до закінчення російської агресії проти України", – йдеться в листі НОК.