Нагадаємо, під час саміту G20 президент МОК виступив з цинічною заявою: "Щоб виконати нашу об’єднавчу місію, МОК має бути політично нейтральним. Щоб дозволити майбутнім господарям Олімпіади приймати найкращих спортсменів усього світу, незалежно від політичних конфліктів, я звертаюся до вас, світових лідерів, з проханням підтримати цей політичний нейтралітет".

У відповідь українська спільнота вибухнула обуренням. Зокрема, позицію Баха гостро розкритикували олімпійський чемпіон з греко-римської боротьби і призерка Ігор п'яти кілець легкоатлетка Ольга Саладуха. Федерація волейболу України підкреслила, що багато гравців, тренерів і суддів змінили спортивну форму на піксель і пішли захищати Батьківщину зі зброєю в руках. А в.о президента Федерації легкої атлетики України Євген Пронін іронічно запитав, як олімпійські цінності корелюються з масовими вбивствами українців росіянами.

Після справедливої критики НОК не визнав своєї помилки, а навпаки, почав шантажувати українську спортивну спільноту. Мовляв, закриє нашій країні доступ до "Фонду солідарності", загальний об'єм якого становить 7,5 мільйонів доларів. Два мільйони уже витратили на допомогу українському спортові. Решта мала би піти на підготовку наших атлетів до двох наступних Олімпіад.