"Позиція України є, була і залишається незмінною: у спорті не має бути росіян і білорусів взагалі.

Спільна заява міністрів спорту допускає участь спортсменів з рф та рб у нейтральному статусі. Україна зі свого боку виступає категорично проти дозволу цим спортсменам брати участь у міжнародних змаганнях у будь-якому статусі, включаючи нейтральний. Це наша ключова вимога, якою ми не готові і не будемо поступатися.

Додам, що переважна більшість положень заяви спільними зусиллями вже реалізована. Майже у всіх видах спорту росіян та білорусів не допускають до змагань, їх виключають з міжнародних федерацій, їм заборонено проводити міжнародні турніри тощо. Але Україна хоче більшого – повного санкційного бану.

Приєднатися до спільної заяви в нинішній редакції означатиме для нас поступитися принципами та пом’якшити свої вимоги щодо відповідальності країни-терориста та її сателіта. Україна цього не робитиме.

Позицію не підтримувати заяву у редакції, яка передбачає таку "нейтральність", Мінмолодьспорту виробило спільно з Міністерством закордонних справ України та поінформувало про це партнерів напередодні Саміту міністрів спорту держав-партнерів, який відбувся 30 червня 2022 року. Крім того, я особисто озвучив цю позицію під час Саміту", – написав Гутцайт у Facebook.