"Це буде велика відповідальність для будь-якого українського спортсмена, який вирішив змагатися з росіянином. Тому що це спорт, ми це розуміємо, але ця відповідальність буде вдвічі, можливо, втричі, вчетверо більшою, тому що в нашому виді спорту ми маємо повний контакт один з одним, і ми повинні здобути перемогу в цій боротьбі для наших солдатів, для нашої країни.

Якщо ти програєш, то ви будете злитися. Коли ти повернешся додому, не дуже добре буде сказати, що ти програв росіянину. Це буде важко. Зараз я про це не думаю. Я тільки готуюся, і якщо Бог пошле мені таких супротивників, я буду битися проти росіян і білорусів – але зараз я не думаю.

Якщо якийсь український спортсмен вирішив не змагатися проти росіянина, думаю, ніхто не може сказати йому: "Ні, ти повинен". Це його рішення та відповідальність. Якщо я готовий перемогти, то чому б і ні? Але якщо ти розумієш, що не готовий ментально, фізично, розумієш, що не можеш показати гарний результат, показати боротьбу і віддати всі свої сили та енергію – думаю, що краще не змагатися.

Чи згоден я з рекомендаціями не тиснути руку? Якщо ви тиснете руку, значить показуєте свою повагу до цих людей, але ми не можемо виявляти повагу до спортсменів, які підтримують цю війну і нічого проти неї не говорять. Деякі з цих спортсменів просили людей підтримати свою армію. Наші солдати, думаю, точно не зрозуміють такої поведінки. Коли росіяни щодня намагаються вбити нас, а ви тиснете їм руки? Ні.

Ми в Україні говоримо про завдання мінімум і завдання максимум. Твоє завдання мінімум – говорити про Україну. Якщо ти досягнеш хорошого результату і зможеш говорити ще більше – це буде тільки краще для країни", – сказав Беленюк в інтерв'ю The Guardian.

Нагадаємо, що Олімпійські ігри-2024 стартують вже 26 липня. 31 "нейтральний" спортсмен виступить на цьому турнірі.