Президент НОК Вадим Гутцайт розповів про ці правила в ефірі Радіо Культура:

– Минулого тижня оголосили, що НОК готує протокол поводження українських спортсменів з атлетами із РФ, які хоч і під нейтральним прапором, але, очевидно, будуть на Олімпіаді. Готовий цей протокол?

– Він зараз на обговоренні. Ми це питання відпрацювали й надіслали для обговорення нашій Комісії атлетів, куди входять провідні спортсмени. Щоб вони його погодили, і тоді ми вже на рівні НОК будемо затверджувати цей протокол.

– Про що там йдеться?

– Це дуже прості речі й усі спортсмени це все знають – не тиснути руку, не фотографуватися, не стояти поруч, не розмовляти. Тобто робити все так, щоб вони бачили, що ми взагалі не хочемо поруч із ними стояти. Не давати спільне інтерв'ю.

Дай Боже, щоб наші спортсмени стояли на п'єдесталі. Але потрібно всім зрозуміти, що медаль на Олімпійських іграх – це таке задоволення, що спортсмен може й забувати, хто стоїть поруч. Уже були такі випадки.

Тому потрібно, щоб вони це контролювали. Бо на Олімпійських іграх є обов’язкові моменти. Наприклад, коли на п’єдестал виходять наші спортсмени і там будуть спортсмени з "тої країни".

Звісно, що вони будуть під нейтральним прапором, у білих костюмах. Але потім, як зазвичай, і це по протоколу МОК, – спільне фото. Таких фото не робити.

– Чи не буде тоді санкцій проти українських спортсменів?

– Після випадку з Ольгою Харлан Міжнародна федерація фехтування дозволила не тиснути руку після поєдинку. Вони погодились бити клинок об клинок, як Ольга і пропонувала зробити російській суперниці.

Потім ми разом із президентом Асоціації спортивної боротьби України Юрієм Копитком звернулися також до Міжнародної федерації боротьби й вони нам теж дозволили.

Потім звернулися у Федерацію дзюдо. Тобто, ми почали звертатися до всіх видів спорту, де потрібно тиснути руку.

І вже по тій ситуації, яка відбулася у фехтуванні – це був приклад для всіх міжнародних федерацій, що це можливо сьогодні, щоб ми не тиснули руки й усі нам дозволили. І Міжнародний олімпійський комітет із цим погодився. Ви ж знаєте, що МОК узагалі надав ліцензію Ользі Харлан на Олімпійські ігри.

– А як із фотографуванням буде?

– Я думаю, що ми не будемо фотографуватися. Не можу сказати, що впевнений, але відчуваю, що всі міжнародні федерації розуміють те напруження, яке відбувається між нашими країнами. І що наші спортсмени відчувають у той час, коли поруч стоїть спортсмен з Росії. Тому я думаю, що фотографуватися теж не будемо.