У столиці Китаю розіграли 109 комплектів нагород у 15-ти видах спорту. У 12-ти з них брали участь українці. Щоправда, реально боролися за медалі наші спортсмени лише у двох: біатлоні та фрістайлі.

І якщо у біатлоні українці вдруге поспіль залишилися без нагород, то лижний акробат Олександр Абраменко знову сенсаційно застрибнув на п’єдестал. Цього разу, щоправда, він здобув не золото, як чотири роки тому в Пхьончхані, а срібло.

Зате в Китаї у фіналі лижної акробатики було аж двоє наших спортсменів. Компанію Абраменку склав Олександр Окіпнюк. Тож, цілком ймовірно, у 2026-му в Італії фрістайл відбере в біатлону статус головного зимового виду спорту.

Втретє поспіль Україна завершує "білу" Олімпіаду з однією медаллю в скарбниці. Але цього разу ми залишилися без золота – 25-те місце в командному заліку.

Якось однозначно й категорично оцінити виступ "синьо-жовтої" збірної в Китаї неможливо. Зокрема, просто злочином було би не згадати, що наша команда серйозно постраждала від ковіду: позитивні тести Дар’ї Блашко і, особливо, капітана жіночої команди Олени Білосюк завдали вирішального удару по медальних амбіціях в біатлоні. Не менш болючою стала новина, що коронавірус завадив Україні зібрати склад на змішані командні змагання фрістайлу, де наша збірна також цілком могла поборотися за медалі.

А от кому нічого не завадило нагребтри цілу купу нагород, то це норвежцям. У Китаї скандинави встановили абсолютний рекорд за кількістю золота в історії "білих" Олімпіад – 16. Ще за день до закриття Ігор в Пекіні норвежці перекрили попереднє досягнення (14 нагород найвищого ґатунку), яке належало канадцям (2010), німцям (2018) і тим ж таки норвежцям (2018). Тож вдруге поспіль перші дві сходинки медального заліку посідають саме Норвегія і Німеччина.

Якщо переходити на особистості, то тут у лідерах також норвежці. Головний герой Олімпіади – Йоханес Бьо. Біатлоніст виграв 4 золоті (дві естафети, мас-старт, спринт) і одну бронзову (індивідуальна гонка) медалі! Серед жінок найкращою була Марте Олсбю-Ройзелан. У колекції біатлоністки 3 нагороди найвищого ґатунку (мікст, спринт і гонка-переслідування) і 2 бронзи (мас-старт та індивідуалка). Загалом більше однієї медалі в столиці Китаю виграли аж 105 спортсменів.

Такий великий форум як Олімпіада просто не міг обійтися без сенсацій. Сюди сміливо відносимо, зокрема, і срібло нашого Абраменка. Та, мабуть, головне відкриття Ігор в Пекіні знайдемо в Словаччині. Тамтешня збірна з хокею несподівано сенсаційно виборола бронзу. Ба більше, у "малому" фіналі наші сусіди розбили Швецію (4:0). Справжнім лідером цієї команди став 17-річний Юрай Слафковскі. У його послужному списку аж 7 закинутих шайб на турнірі. Юрай став найкращим бомбардиром Олімпіади, тому не дивно, що саме його визнали MVP (найкориснішим гравцем) Ігор. Неймовірне, історичне досягнення. Адже Слафковскі – наймолодший хокеїст на Олімпіаді-2022.

А наймолодшим чемпіоном у Пекіні став господар форуму сноубордист Су Імін. Він тріумфував у біг-ейрі. Серед дівчат найбільш юна тріумфаторка – Каміла Валієва (15 років, 287 днів). Саме російська фігуристка – також і найскандальніша персона Олімпіади-2022.

Представниця ОКР – команди без гімну і прапора, але з традиційними проблемами щодо вживання заборонених препаратів – допомогла своїй збірній виграти командне золото. Після цього стало відомо, що ще до Олімпіади Валієва здала позитивну допінг-пробу на чемпіонаті Росії, але ОКР все одно привіз дівчину в Пекін. Що ж вилилося на дитину: засідання профільних комітетів, спортивні суди, купа чуток і вигадок (зокрема, журналісти певний час повідомляли, що Каміла вживала наркотики).

Про цей скандал написало чи не кожен ЗМІ планети. І це ми мовчимо про коментарі в інтернеті та звичні потоки гидоти, яку випускали пропагандисти в самій Росії, де здебільшого цю ситуацію називали "продєлкамі загніваєщєго запада". Доволі смішно звучить і офіційне пояснення Росії: заборонена речовина, яка додає витривалості, опинилася в організмі Валієвої з ліків її діда, які дівчина випадково спожила.

МОК врешті так і не дискваліфікував Камілу (зокрема й через те, що вона неповнолітня). Після виграної короткої програми, 15-річна фігуристка не витримала стресу і провалилася в довільному виступі. Тож залишилася поза п’єдесталом пошани.

А от з найстаршими чемпіонами Олімпіади-2022 – жодних проблем, лише повага. Канадець Нік Баумгартнер тріумфував у сноуборді у віці повних 40 років. Найстаршою чемпіонкою серед жінок стала партнерка Ніка у міксті Ліндсі Джакобеліс (36 років 177 днів).

Якщо вболівальники запам’ятають Олімпіаду в Пекіні завдяки яскравій боротьбі, то самі спортсмени ніколи не забудуть Ігри в Китаї через екстремальні погодні умови. Сильний вітер і низька температура (приблизно -17 градусів) змусили організаторів скоротити дистанцію в одному з основних видів лижних гонок – марафоні. Спортсмени замість 50 кілометрів пробігли 30.

Та навіть це не врятувало від неприємностей. У цій гонці фін Ремі Ліндхольм відморозив геніталії. Ще можна згадати, як наша біатлоністка Валентина Семеренко не змогла фінішувати в індивідуальній гонці. Вона зійшла з дистанції на третьому колі після двох чистих стрільб. Валентина почала задихатися. Українка достроково завершила виступи на Олімпіаді-2022.

Та попри усі ковідні і погодні труднощі, в Пекіні розіграли усі 109 комплектів нагород. Головна зимова спортивна подія завершилася. Від сьогодні стартує новий олімпійський цикл. До Олімпійських ігор-2026 в Мілані і Кортіні залишилося трохи менше чотирьох років!