До 10 лютого НОК України має письмово звернутися до національних олімпійських комітетів країн світу та міжнародних федерацій з олімпійських видів спорту з проханням підтримати бойкот атлетів з рф та білорусі. Упродовж місяця після відповідей проаналізувати їх і сформувати спільне міжнародне рішення.

Також міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт написав листа президенту МОК Томасу Баху, в якому попросив заборонити змагатися у Парижі спортсменам з росії та білорусі.

"Багато російських олімпійців відкрито підтримують і заохочують дії російського уряду щодо вторгнення в Україну. Ми хочемо ще раз наголосити на незмінній позиції України, що поки російські війська за підтримки уряду білорусі продовжують геноцид українського народу України, російським та білоруським спортсменам необхідно заборонити участь у міжнародних змаганнях у будь-якому статусі, зокрема, і нейтральному.

Якщо все ж таки навпаки будуть допущені російські і білоруські спортсмени до міжнародних змагань, то, на мою особисту думку, підкреслюю, крайній захід – це бойкотування Олімпійських ігор. Хочу, щоб всі це почули", – додав Гутцайт.

За усунення від змагань росіян та білорусів висловився український боксер та мер Києва Віталій Кличко. Він впевнений, що бойкот Олімпіади іншими країнами – один із методів змусити МОК не бути поза політикою. "Я не припускаю, що проведення Олімпіади може бути під великим знаком питання", – вважає українська легенда боксу.

Свою підтримку Україні висловив міністр спорту Польщі Каміль Бортінчук, який пообіцяв рішучу позицію понад 40 країн вже наступного тижня.

Нещодавно бронзова призерка Олімпіади-2020, зіркова тенісистка Еліна Світоліна опублікувала пост в Instagram, в якому зазначила: "Олімпійські ігри – це найбільша мрія та найвищий привілей для спортсменів. Вони є найбільшою платформою для інклюзивності та різноманітності у спорті, привертаючи увагу всього світу. Зважаючи на це, ми повинні дотримуватись заборони на участь російських та білоруських спортсменів, надсилаючи сильний сигнал усьому світу."

Із гучним закликом не допускати спортсменів з росії та білорусі до змагань виступив і Андрій Шевченко. Втім, попри всі ці заклики МОК продовжує розглядати участь росіян та білорусів у міжнародних змаганнях під егідою Олімпійського комітету Азії.