"Дуже прикро загострювати цю дискусію загрозою бойкоту на цій передчасній стадії. Участь окремих, нейтральних спортсменів з російським або білоруським паспортом на Олімпіаді в Парижі 2024 року поки не обговорювалася.

МОК має взяти до уваги серйозну стурбованість, висловлену двома спеціальними доповідачами Ради ООН з прав людини. 1-го лютого 2023 року Спеціальний доповідач у сфері культурних прав і Спеціальний доповідач з питань сучасних форм расизму, расової дискримінації, ксенофобії та пов’язаної з ними нетерпимості) випустили прес-реліз, у якому йдеться: "Експерти ООН високо оцінили Міжнародний олімпійський Комітет у розгляді питання про допуск окремих спортсменів росії та білорусі до участі в міжнародних спортивних змаганнях як нейтральних спортсменів. Ми закликаємо МОК прийняти рішення в цьому напрямку та піти далі, забезпечивши недискримінацію будь-якого спортсмена за ознакою національності.

Ми розуміємо прагнення підтримати українських спортсменів і українську олімпійську спільноту, які разом з усіма іншими українцями жахливо страждають від війни. Однак Олімпійський комітет і олімпійське товариство в ширшому плані також мають непереборне зобов’язання дотримуватися Олімпійської хартії та, ширше, міжнародних норм прав людини, які забороняють дискримінацію. Коли держави так відверто ігнорують права людини, ми маємо більший обов’язок підтримувати наші спільні цінності".

Два спеціальних доповідачі вже написали МОК у вересні 2022 року, щоб "висловити серйозну стурбованість щодо рекомендації заборонити російським і білоруським спортсменам і офіційним особам, таким як судді, брати участь у міжнародних змаганнях виключно на основі їхньої національності, як питання принципу. Це порушує серйозні питання щодо недискримінації".

Міжнародне товариство також широко підтримує об’єднавчу олімпійську місію. У цьому відношенні варто виділити нещодавнє ухвалення резолюції "Спорт як фактор сталого розвитку" (A/77L.28) Генеральною Асамблеєю ООН 1 грудня 2022 року.

Ця резолюція визнає, що "великі міжнародні спортивні заходи повинні організовуватися в дусі миру, взаєморозуміння та міжнародного співробітництва, дружби та толерантності, без будь-якої дискримінації, і що слід поважати об’єднавчий і примирливий характер таких заходів".

Резолюція, зокрема, "визнає Олімпійську хартію та те, що будь-яка форма дискримінації є несумісною з приналежністю до Олімпійського руху". Ця резолюція була прийнята консенсусом усіх держав-членів ООН, у тому числі урядів України та росії.

Важливо також відзначити, що всі інші НОКи дотримуються принципів Олімпійської хартії, включно з тими, чиї спортсмени постраждали від конфліктів і війн на їхній території. Попри незмірні людські страждання, спричинені надто великою кількістю війн у всьому світі сьогодні, жоден з інших НОКів не ставить під сумнів свою відданість олімпійським принципам і об’єднавчій місії олімпійського руху. Інші НОКи, також постраждалі від конфліктів і воєн, ніколи не ставлять під сумнів участь своїх спортсменів у міжнародних спортивних змаганнях.

Погроза бойкоту Олімпійських ігор, яку зараз розглядає НОК України, суперечить основам олімпійського руху та принципам, які він відстоює. Бойкот є порушенням Олімпійської хартії, яка зобов’язує всі НОКи "брати участь в Олімпіадах, відправляючи спортсменів". Як показала історія, попередні бойкоти не досягали політичних цілей і служили лише для покарання спортсменів бунтівних НОК", – йдеться в офіційній заяві МОК.