"Перш за все, від імені Національного олімпійського комітету України хочу ще раз висловити щиру подяку Міжнародному олімпійському комітету, Вам особисто та кожному члену світової олімпійської родини за солідарність і підтримку українських спортсменів, української олімпійської родини та українського спорту загалом.

Повідомляю, що на засіданні Виконкому НОК України ми уважно вивчили та обговорили Заяву Виконкому МОК від 25 січня 2023 року щодо солідарності з Україною, санкцій проти росії та білорусі та статусу спортсменів цих країн і висловили наше велике занепокоєння щодо перспективи повернення цих спортсменів на міжнародні змагання, включаючи Олімпійські ігри.

Хочу підкреслити, що саме росія і білорусь порушили олімпійське перемир'я. Ні для кого не секрет, що НОКи в цих країнах знаходяться під повним контролем урядів і, крім того, багато членів олімпійських команд є військовослужбовцями їхніх Збройних Сил. Збройні сили, які щодня вбивають сотні мирних людей, у тому числі й членів української олімпійської родини.

Багато представників світової спортивної спільноти були шоковані, коли президент Олімпійського комітету росії заявив, що для членів російської олімпійської збірної це честь брати участь у війні проти України. Багато російських олімпійців і багато активних спортсменів відкрито підтримують і заохочують дії російського уряду щодо вторгнення в Україну.

Це явне порушення принципів Олімпійської хартії та олімпійської єдності.

За цих обставин ми хочемо ще раз наголосити на незмінній позиції України, що поки російські війська за підтримки уряду білорусі продовжують геноцид народу України, російським та білоруським спортсменам необхідно заборонити участь у міжнародних змаганнях в будь-якому статусі, в тому числі нейтральному.

З огляду на вищезазначене, Виконком НОК України прийняв рішення розпочати консультації з національними спортивними федераціями щодо можливого бойкоту Олімпійських ігор у Парижі 2024 року у разі дозволу російським та білоруським спортсменам повернутися на міжнародні спортивні арени до припинення агресії росії проти України", – йдеться у листі на сайті НОК України.