На Олімпіаді-2000 колишня лідерка світового рейтингу пробилась до півфіналу одиночних змагань, де зустрілась з землячкою Гун Чжічао. В другій парі ще одна китаянка Дай Юнь розігрувала путівку у вирішальний раунд з представницею Данії Каміллою Мартін.

Спортсменка стверджує, що влада Китаю вирішила, начебто її суперниця матиме більше шансів на золото форуму, якщо у фінал вийде данка. Тому головний тренер збірної Лі Юнбо і наставник жіночої команди Тан Сюехуа сказали Є Чжаоїн, щоб вона програла поєдинок. "Віддати" матч опонентці треба було таким чином, щоб вона не втратила багато сил перед фіналом.

"Ти відчуваєш себе безсилою, тому що перебуваєш одна проти цілої системи. Олімпіада - це шанс, який може випасти один раз на все життя, тому почуваєшся дуже сумно, коли мусиш дозволити собі програти. Однак як особистість я не могла нічого зробити проти системи", – цитує Чжаоїн Inside the Games.

Додамо, врешті план високопосадовців спрацював. У фіналі змагань Гун Чжічао перемогла Каміллу Мартін та принесла збірній Китаю бажану золоту нагороду. Натомість Є Чжаоїн взяла бронзу.