"Як у нашій країні бачать завершення війни з росією? Можу сказати від більшості людей у Чехії, як ми уявляємо кінець війни. Перш за все, головне слово має бути за українцями. Інші (включно з росією) можуть бути тільки в якості асистентів. Російська армія має повністю покинути територію України – включно з Кримом.

Росія повинна почати відшкодовувати (і має повністю виплатити) всі економічні збитки завдані нею Україні. Але я навіть не можу уявити, як ви зможете визначити компенсацію за втрачені життя та величезні труднощі, які ви пережили.

Перш за все, це має бути в інтересах самої росії. Тому що залежно від того, як російський народ відреагує на свої злочини після війни, так на росію буде дивитися весь демократичний світ. Я говорю про наступні п'ятдесят-сто років. Якщо вони вирішать визнати свою провину та поплатитися за це, то майбутні покоління житимуть набагато краще та щасливіше.

Який має бути механізм дій? До цього потрібно готуватися. Власне, готуватися до цього треба було вже давно – з початку війни. Всі країни демократичного світу мають зробити три речі. Перше – якнайшвидше заморозити всі глобальні російські резерви. Друге – негайно заморозити не менше 75% усіх активів російських громадян і російських компаній. І третє – з наступного року громадяни росії, якщо їх не можуть депортувати, мають платити певний податок на допомогу Україні.

Вважаю, всі три речі мають бути обов’язковими, якщо ми, як демократичний світ, серйозно хочемо допомогти Україні. Отримані таким чином кошти можуть безперервно йти на допомогу українцям вже зараз і потім на післявоєнну відбудову. Знову ж таки, я виходжу з того, що кожен без винятку громадянин несе відповідальність за дії своєї країни.

Ми маємо величезну вигоду від цієї відповідальності, але також і зобов’язання. І коли ми завдаємо шкоди, то повинні й платити за це. Тут нічого особистого. Навпаки, я буду радий допомогти громадянам росії, якщо буде зацікавленість з їхнього боку. Абсолютно найкращим рішенням є те, про що я щойно сказав.

Це означає, що російська держава візьме на себе відповідальність за збитки, почне виплачувати узгоджену компенсацію, а заморожені активи зможуть поступово повертатися громадянам росії", – сказав Гашек у інтерв'ю Tribuna.