Наприкінці 90-х – на початку 2000-х у Формулі-1 ніхто не міг порушити гегемонію Міхаеля Шумахера. У 2010-2013 рр. ніхто не міг перевершити Себастьяна Феттеля (Ред Булл). Далі настала ера Льюїса Хемілтона.

Врешті у 2021-му світ автоспорту отримав нового короля – Макса Ферстаппена (Ред Булл). Наймолодшого гонщика в історії Формули-1, дебют якого відбувся у віці 17 років та 166 днів.

Пристрасть до швидкості в Макса – від його батька, колишнього пілота F-1 Йоса Ферстаппена. У чотири роки він посадив сина за кермо карта і зробив приголомшливе зізнання: "Це було не дуже хвилююче, тому що у два роки він вже... їздив на квадроциклі. Тож мав досвід швидкості та розумів, як кермувати".

У сім років маленький Макс вже брав участь у змаганнях з картингу. Батько мав колосальний вплив на його життя. Разом вони "намотували" на тренуваннях по 80-100 тисяч кілометрів щороку. Ферстаппен-старший послуговувався деспотичними методами. "У перегонах на ЧС-2012 я розбився і програв, – згадував Макс, – Я був дуже засмученим, але мій батько ще більше. Він сказав, що я маю самотужки прибрати карт з узбіччя. Він не хотів зі мною говорити. А в один момент на заправці він сказав: "Забирайся, я не хочу тебе бачити".

Йос таки залишив юного гонщика самого на тій заправці. Згодом виправдовувався: "Я просто знав, що його мама їде за кілька кілометрів позаду нас. Тож насправді не залишив його одного".

Через деспотизм Йоса страждала вся сім'я. Після 12 років спільного життя його дружина Софія Кумпен подала на розлучення. Вона звинувачувала колишнього у тому, що він бив її та доньку Вікторію, молодшу сестру Макса, і вимагала ув'язнити тирана. Однак все обмежилося трьома місяцями обмеження волі та штрафом. Колишнє подружжя розділило дітей: Макс залишився з татом, Вікторія – з мамою.

Невдовзі Ферстаппен-старший почав нові стосунки і...отримав свіжий умовний термін за замах на вбивство своєї дівчини. Мабуть, коріння деспотії Йоса у його ж дитинстві – батько Франс замикав хлопчика у трейлері після невдалих змагань. Якось у 2016-му під час перегонів, у яких брав участь Макс, його батько і дідусь побилися просто у паддоку F-1. А ще трапився жахливий інцидент, коли Йос проштрикнув виделкою руку механіка з команди сина.

Парадоксально, але на момент, коли Макс почав виступати у Формулі-1 в нього навіть не було водійських прав. Адже він був неповнолітнім. Ферстаппен жартівливо згадує: "Мій інструктор з водіння був дуже суворим. Я возив зі собою кілька кепок і футболок на випадок, якщо знадобиться підкуп. Але він не взяв сувенірів". Згодом F-1 запровадила "правило Ферстаппена": гонщику має виповнитися хоча б 18.

Не дивно, що згодом (у 2016-му) Макс став наймолодшим пілотом Формули-1, який виграв один з етапів. То було Гран-прі Іспанії, амбітному нідерландцеві на той момент виповнилося 18 років і 227 днів.

До речі, у дитинстві Макс товаришував з П'єром Гаслі, який зараз представляє Альпін. "Ми разом зростали, ганяючи на картах. Кілька разів навіть змагалися між собою – і це завжди було неперевершено. Ферстаппен був швидким малим, якого завжди хочеться перемогти", – згадує Гаслі.

До речі, зростав Макс у бельгійському містечку Маасекй (його мати – бельгійка). "Насправді я жив у Бельгії лише для того, щоб спати, але вдень я їхав до Нідерландів, до своїх друзів. Мене виховували як голландця, і я так почуваюся", – згадує пілот про ті часи.

13-разовий переможець "королівських перегонів", а тепер телекоментатор Девід Култхард не може надивуватися ставленням зіркового нідерландця до безпекових моментів. "Макс згадав мені, що він не дуже сильно затягує ремені безпеки. Він хоче бути вільним у машині, що я вважаю неймовірним. Бо я волів, щоб мене прикрутили до машини".

До речі, якось король швидкості зізнався, що налякати його можна... павуками та акулами.

Натомість Александра Албона вражає інше. "Бували часи, коли починалася кваліфікація і я готувався, вивчаючи дати заїздів, а він просто бавився в FIFA чи Call of Duty. Я захоплювався цим. Хотів би бути настільки ж розслабленим", – сміється гонщик.

А от кого не стосується виваженість Ферстаппена, то це Льюїса Хемілтона, якого нідерландець позбавив корони. Зіркові пілоти часто конфліктують на трасі та поза нею.

Наприклад, під час тренувального заїзду перед Гран-прі США 2021 року Фестаппену здалося, що суперник завадив йому на першому повороті. Нідерландець миттєво відреагував і назвав Хемілтона по радіо ідіотом. А британський гонщик у відповідь показав середній палець.

А торік під час заїзду у Сільверстоуні пристрасті закипіли просто на трасі. На першому рестарті гонки Ферстаппен атакував Хемілтона, що спричинило аварію. Макс зламав переднє антикрило та поїхав у бокси, а Мерседес Льюїса втратив п'ять позицій, але уник серйозних пошкоджень. У підсумку пілота Ред Булл визнали винним у зіткненні та дали йому п'ятисекундний штраф.

Втім, іноді Ферстаппен не може поладнати і з партнерами по Ред Булл. Як це трапилося під час Гран-прі Бразилії у 2022-му. На той момент нідерландська зірка достроково здобув другий чемпіонський титул Формули-1. Натомість його напарник Серхіо Перес вів запеклу боротьбу за друге місце з пілотом Феррарі Шарлем Леклером.

На останніх колах гонки "Чеко" йшов сьомим, позаду Ферстаппена. В якийсь момент представники Ред Булл попросили Макса пропустити Переса вперед, щоб той міг набрати більше очок за підсумками Гран-прі та отримати невелику перевагу над Леклером. Однак норовливий нідерландець категорично відмовився.

Серхіо не приховував свого розчарування і випалив, що ця ситуація показала, хто такий Ферстаппен насправді. І що двома чемпіонськими титулами він має завдячувати саме "Чеко". Невдовзі конфлікт всередині Ред Булл начебто залагодили.

Особистому життю Ферстаппена теж не бракує перцю. Його обраниця – Келлі Піке, чарівна донька бразильського триразового чемпіона Формули-1 Нельсона Піке та нідерландської фотомоделі Сільвії Тамсма.

Раніше Піке зустрічалася з російським пілотом Ред Булл Даніїлом Квятом. Однак посеред сезону 2016 йому, як сніг на голову, впав Ферстаппен. Спершу нідерландець витіснив представника боліт з основної команди "биків", а потім з обіймів Келлі.

У 2019-му Піке народила від Квята доньку Пенелопу. Символічно, у той день Даніїїл піднявся на єдиний свій подум у сезоні – на Гран-прі Німеччини. Але хепі-енду не сталося.

Невдовзі пара розійшлася. Келлі оголосила про це у соцмережах і додала красномовний підпис: "Троянди червоні, фіалки сині, сміття викидають, як і тебе".

До речі, Хемілтону теж дістається від Келлі. Після сумнозвісного інциденту у Сільверстоуні, вона заявила: "Називайте це як хочете — помилкою, інцидентом (навіть, якщо це очевидно помилка Льюїса), але святкувати перемогу, як зробив він, було неповагою". Її зірковий батько пішов куди далі. Нельсон Піке образив лідера команди Мерседес расистською лайкою, за що йому навіть заборонили перебувати у паддоку Формули-1.

Статки Ферстаппена оцінюють у близько 200 мільйонів доларів. Він живе у престижному районі Монако. Має колекцію розкішних автомобілів та приватний літак Dassault Falcon 900EX, який Макс купив у мільярдера Річарда Бренсона. А от першою машиною, яку придбав майбутня суперзірка була Renault Clio. Максу тоді заледве виповнилося 18. Після дебютної перемоги на Гран-прі у 2016-му він обзавівся першим Porsche.

На Гран-прі Італії Ферстаппен вкотре переписав історію Формули-1. Здобувши перемогу на 10 етапі поспіль, він встановив новий абсолютний рекорд. Себастьян Феттель свого часу тріумфував на 9 етапах поспіль. А Міхаель Шумахер, Альберто Аскарі та Ніко Росберг – на семи.

Інші тексти Марічки Кулачковської:

Магучіх – найкраща у світі: вигравала небезпечні старти і "вивезла" скандал з росіянкою, але залишився незакритий гештальт

Турнір-ровесник вбивства російського царя: стрілянина на трибунах, ріки алкоголю, істерики зірок в історії US Open

Сестри Вільямс: від батька-тирана і гетто наркодилерів – до світових рекордів і 345 млн баксів на двох