30 червня 2019-го Магучіх вперше взяла висоту 2 метри на офіційних стартах – це був етап Діамантової ліги у США. А невдовзі на дорослому чемпіонаті світу Ярослава встановила подвійний рекорд серед юніорів, стрибнувши на 2,02 м, потім – 2,04.

Тоді українка зупинилася за крок від золота, поступившись у фіналі росіянці Марії Ласіцкене, яка згодом відіграє ледь не фатальну роль у житті Магучіх. Той рік наша стрибунка називає переламним у своїй кар'єрі.

Для маленької дніпрянки Росі, як її називають близькі, шлях на вершину почався у семирічному віці. У спорт її привела старша сестра Анастасія, яка є срібною чемпіонкою Європи з карате.

Ярослава теж певний час займалася бойовим мистецтвом, а ще бігала з бар'єрами, займалася метанням і стрибала у довжину та висоту. А ще.. малювала у стилі абстракції і навіть брала участь у конкурсах.

Втім, така мішанина інтересів не приносила потрібних результатів. Часом Ярослава пропускала тренування – переважало бажання погасати з однолітками у дворі. Поки у її житті не з'явилася тренерка Тетяна Степанова. Разом ці жінки, як виявиться згодом, сформували золотий тандем. Магучіх зосередилася лише на стрибках. До речі, перед кожною спробою спортсменка має зустрітися поглядом з наставницею – своєрідний ритуал на удачу.

У 2021 році Магучіх завершила одразу 12 змагань з результатом у понад два метри. Найвища висота, яку їй наразі вдалося взяти – 2,06 на indoor-турнірі у в Словаччині. Це найкращий результат в історії України (не лише у приміщенні, але й надворі). Ярослава побила рекорд Інги Бабакової, який тримався з 1995 року (2.05).

До речі, Рося любить повторювати: "У нашому спорті всі стрибають вище за голову". Символічно. До речі, зріст спортсменки – 1,81 м.

Той 2021-й став для Магучіх роком неймовірних злетів і нищівних падінь. Фінал Олімпіади в Токіо. 19-річна українка, підкоривши висоту два метри, завойовує бронзу, поступившись австралійці Ніколі Макдермотт (2,02 м) та росіянці Марії Ласіцкене (2,04), яка є офіцеркою збройних сил російської федерації. В Україні восьмий рік триває війна з окупантами, Магучіх обіймається і робить сумнозвісне фото з представницею боліт у погонах.

Вибухнув грандіозний скандал, який міг перекреслити всі здобутки української стрибунки. Чи не найбільше переживала тренерка. "Нічого, у тебе вже є бронзова медаль Олімпіади, якщо не захочеш займатися, підеш кудись далі", – казала вона тоді Ярославі.

Легкоатлетку викликали на розмову в Міністерство оборони (на той момент вона була молодшим сержантом ЗСУ). Магучіх запевнила, що не хотіла підігравати пропаганді ворога, а фото зробила на емоціях:"Хочу всіх запевнити: я маю честь належати до лав військовослужбовців Збройних Сил України, які захищають країну у російсько-українській війні. Шаную наших воїнів, які дають всім нам можливість працювати, тренуватись, жити мирним життям! Я вірна Україні. Розумію, що відбулось".

Ярославі вдалося відмитися від репутаційного скандалу. Зараз вона чітко висловлює свою громадянську позицію і виступає проти повернення спортсменів з рф і білорусі на міжнародну арену.

У 2022-му Магучіх стала першою в історії України чемпіонкою Європи зі стрибків у висоту – з результатом 1,95 м тріумфувала на континентальній першості у Мюнхені. Також перемогла на чемпіонаті світу у приміщенні. А от на ЧС на відкритому просторі знову зупинилася за крок до жаданого золота – воно дісталося Елеанор Паттерсон з Австралії. Обоє стрибнули на 2,02 м, однак суперниця взяла планку за меншу кількість спроб.

До слова, Рося вигравала екстремальний ЧС серед атлеток до 18 років. Їй тоді було п'ятнадцять. Світова першість відбувалася в Кенії, а США, Велика Британія і Австралія відмовилися летіти на турнір через загрозу терористичного акту.

"Я не боялася їхати. А ось мої батьки – так. Говорили: "Куди ти їдеш ?! Там і небезпечно, і комарі. Африка все-таки!". А я не переживала. Думала: "Чемпіонат світу – це ж так важливо!", – згадувала згодом українка.

Рося має неповторний впізнаваний образ. Міжнародні вершини вона бере з незмінними двома колосками – волосся заплітає самотужки. А оригінальний макіяж (синьо-жовті стрілки на повіках) давно став візитівкою української підкорювачки висоти. Часом робить манікюр в кольорах українського прапора. На щастя, у легкій атлетиці немає beauty-регламенту. На відміну від, скажімо, карате, де за відтінком нігтів визначають притомність спортсменки.

Магучіх – амбасадорка бренду Puma. Якось в інтерв'ю для Vogue легкоатлетка зізналася, що мріє також представляти Givenchy, Mercedes-Benz і шоколад Lindt. Щоправда, солодких смаколиків собі майже не дозволяє. А от випікати любить: пироги, бісквіти, а найбільше – чізкейк.

Часом Ярослава позує для гламурних фотосесій, однак моделінг не розглядає як альтернативу після завершення спортивної кар'єри. Каже, цій сфері бракує такого драйву, як на змаганнях. Натомість планує тренувати дітей, і обов'язково – повезти вихованців на Олімпіаду.

На чемпіонаті світу-2023 у Будапешті Магучіх добряче закрутила інтригу і трохи полоскотала нерви своїм шанувальникам. Та особливо наставниці Тетяні Степановій. Ярослава пропускала стартову висоту 1,85, потім без проблем впоралася з планкою 1,90. А от для того, щоб здолати 1,94 їй знадобилися дві спроби. Далі впоралася з висотою 1,97 і 1,99. Вирішальна боротьба зав'язалася між українкою і двома австралійками Елеанор Паттерсон і Ніколою Оліслагерс. Магучіх таки взяла 2,01 м. Однак теж з другої спроби. А от обидвом її опоненткам ця висота виявилася не до снаги.

Відтак новоспеченою королевою світу у стрибках у висоту стає Магучіх. Востаннє Україна завойовувала золото на ЧС з легкої атлетики десять років тому, коли у семиборстві тріумфувала Ганна Мельниченко. А саме у стрибках у висоту це траплялося ще у минулому тисячолітті – у 1999 році чемпіонкою світу стала Інга Бабакова.

Також у Ярослави ще один незакритий гештальт. Торік вона вперше в кар'єрі штурмувала світовий рекорд (2.10 м). Наразі висота не підкорилася.