АПЛ 2024/25, 5-й тур

Брайтон – Ноттіннем Форест – 2:2

Голи: Хіншелвуд, 42, Велбек, 45 – Вуд, 13 (пен.), Соса, 70

Вилучення: Гіббс-Вайт, 83 (НФ, друга жовта)

Ман Сіті – Арсенал – 2:2

Голи: Холанд, 9, Стоунз, 90+8 – Калафйорі, 22, Магальяес, 45+1

Вилучення: Троссар, 45+8 (Арсенал, друга жовта)

День розпочався з яскравої перестрілки Брайтона та Ноттінгема. Обидві команди досі йдуть без поразок і з 9 очками ділять 7-8 сходинку.

Пізніше відбулась головна "страва" неділі і всього туру АПЛ. На Етіхаді зустрічались Ман Сіті та Арсенал, які в попередні два сезони розігрували між собою чемпіонські титули. Посеред тижня вони розписали нульові нічиї з італійцями в ЛЧ та мали відчутні втрати. У Ман Сіті це де Брюйне та Аке, натомість Арсенал не міг розраховувати на Едегора, Зінченка, Томіясу та Меріно. Вайт після незначної травми опинився лише в запасі "канонірів". Тімбера відрядили на правий фланг, а 40-мільйонний новачок Калафйорі зліва вперше вийшов у старті.

Початок матчу виявився дуже агресивним. Хаверц за 3 секунди зніс Родрі, а Холанд "відігрався" на Саліба. На 9-й хвилині Ерлінг виконав свою улюблену роботу. Савіо фінтом прибрав Калафйорі, змістився в центр і покотив норвежцю в коридор між центрбеками Арсенала. Холанд впевнено оформив 100-й гол у 105-му матчі за Ман Сіті. Захмарні цифри.

(Photo by Michael Regan/Getty Images)

Господарі відразу могли подвоїти перевагу, але штрафний удар Гюндогана прийняла на себе стійка. Розгублений Арсенал міг відповісти лише "полюванням" на Родрі, який наприкінці минулого сезону дозволяв собі зверхні коментарі щодо лондонців. Під час хаосу кутового Партей нишком підбив чемпіона Європи – вимушена заміна на Ковачіча.

Домінація Ман Сіті моментально зникла, і Калафйорі реабілітувався голом-шедевром. Італієць щічкою поцілив у дев'ятку, скориставшись "пустелею" в опорній зоні. "Містяни" апелювали щодо неправильного розіграшу штрафного, а Гвардіола ногою вгамселив у своє крісло. Майкл Олівер нікого не слухав – 1:1.

(Photo by Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images)

Арсенал на куражі продовжив тиснути. Ман Сіті ніби й не готувався до кутових "канонірів", які давно наводять жах на решту клубів АПЛ. Якщо з першої спроби Магальяес пробачив, то з другої увігнав м'яч в сітку.

Це було в компенсований час, який склав аж 8 хвилин. До перери сталася ще одна важлива подія. Троссар в центрі поля влетів у спину Бернарду і побачив перед собою другу жовту. Тут вже лютував Артета.

Керманич Арсенала наситив захист Вайтом, який несподівано замінив Саку. Почалася героїчна оборона, яку можна описати однією простою статистикою. Удари в другому таймі – 28:1!

Карта ударів Ман Сіті

Райя після подвійного сейву з Аталантою видав ще один божевільний перфоманс, відводячи загрози від Холанда і компанії.

Партнери Зінченка таки не встояли. Олівер додав ще 7 хвилин, але порятунок Сіті настав на восьмій. На розіграші кутового вийшла неймовірна колотнеча, в якій найкраще розібрався Стоунз – 2:2. Ман Сіті втримує свою домашню безпрограшну серію, яка триває понад 2 роки. Це перша втрата "містян" у цьому чемпіонаті, але вони виходять в лідери з 13 очками. Арсенал з 11 пунктами четвертий.