Євро-2024, 1/8 фіналу

Англія – Словаччина – 2:1 у додатковий час

Голи: Беллінгем, 90+5, Кейн, 91 – Шранц, 25

Англія вимучила першу сходинку своєї групи і на папері нібито отримала легку сітку до фіналу. Перша перешкода – Словаччина, яка програла Україні, але вийшла з третього місця квартету Е.

Стартові хвилини стали черговим розчаруванням для фанатів "трьох левів". Їхні зіркові улюбленці не мали жодних ідей в атаці, зате словаки жалили за першої нагоди. Слабке місце несподівано намацали на фланзі мегадосвідченого Кайла Вокера. Лідер Ман Сіті постійно програвав дуелі Гарасліну, який створив дві хороші нагоди. Удар Ганцко з гострого кута виявився трішки неточним, а сам Лукаш з вбивчої позиції вліпив у блок Гехі.

Рефері Халіл Мелер зі старту дуже активно роздавав жовті картки. За 17 хвилин на "гірчичники" підсіли Куцка у словаків, а в англійців відразу троє – Беллінгем, Майну та Гехі. Для центрбека Крістал Пелас це означало дискваліфікацію на потенційний чвертьфінал.

На 25-й хвилині підопічні Саутгейта догрались. Стрелец обробив м'яч на підступах до карного майданчика і помітив вривання Шранца – 0:1. 30-річний нападник празької Славії став одним з головних відкриттів цього Євро. Третій гол дозволив йому наздогнати Мусіалу та Мікаутадзе на вершині списку бомбардирів.

(Photo by Richard Sellers/Sportsphoto/Allstar via Getty Images)

Словаччина відійшла на свою половину, а суперник продовжував перекочувати м'яч наче нічого не сталось. З англійських трибун почав лунати свист...

"Три леви" завершили тайм без жодного удару в площину, xG склав абсолютно ганебні 0,25. Востаннє у матчі плей-офф великого турніру Англія за тайм не турбувала чужового воротаря дуже давно – ЧС-1986 проти Аргентини.

Тим не менш, Саутгейт обійшовся без замін у перерві. Англійці доволі активно розпочали другу половину. Гол Фодена скасували через маленький офсайд, рикошетний удар Кейна ледь розминувся зі стійкою. Беллінгем і Стоунз хотіли влаштувати клоунаду. Стрелец перехопив неохайну передачу Джуда на "сонного" Джона та наважився бити з центра поля. Наляканий Пікфорд лише поглядом провів м'яч повз ворота.

Мелер, можливо, забув свої картки в роздягальні. Куцка дозволив собі ще два жорсткі фоли, але турецький суддя чомусь залишав його на полі. Саутгейт зумів здивувати агресивною заміною – Палмер вийшов замість Тріпп'єра. Саці довелося згадувати юність на позиції лівого захисника.

(Photo by Emin Sansar/Anadolu via Getty Images)

Втім, жодного натяку на якісний штурм не виходило. Англія збилась на примітивні подачі, а Словаччина тягнула час всіма правдами-неправдами. На 78-й хвилині нагадав про себе Кейн, але з хорошої позиції головою пробив неточно. На 81-й Райс з дальної відстані гупнув у стійку. У Англії досі нема ударів у площину!

Мелер додав 6 хвилин, проте англійці безнадійні. Саутгейт безпорадно дивився на це дійство, проводив якісь незрозумілі заміни. Але ж у Англії є Беллінгем! На 90+5-й Вокер з ауту вже просто жбурнув у карний майданчик, Гехі продовжив, а Джуд геніально пробив у падінні через себе. Скільки разів у сезоні він витягував за вуха Реал, а тепер настала черга рятувати збірну. 1:1 – будуть перші екстратайми на Євро-2024.

Словаки не змогли оговтатись від цього удару. Після міні-перерви минула 51 секунда, як "соколи" пропустили ще раз. Штрафний призвів до "пожежі" у карному майданчику Дубравки, і Кейну залишалось замкнути у напівпорожні ворота.

(Photo by Marcus Brandt/picture alliance via Getty Images)

Саутгейт вже скаче від щастя на бровці. До слова, його заміни таки зіграли. Штрафний подав Палмер, у Езе передасист, у Тоуні асист на Кейна. "Три леви" взяли приклад з України, яка в групі також перетворила 0:1 на 2:1 проти Словаччини.

Команда Франческо Кальцони могла відповісти на 105-й хвилині. 37-річний Пекарік прибіг у чужий карний, проте з кількох метрів пробив над воротами. Перший екстратайм за англійцями.

Саутгейт зняв Беллінгема та Кейна, чітко окресливши свої наміри. Англія без жодних докорів сумління забарикадувалась на власній половині. Втомленим словакам пробити цю стіну не вдалося. Попри виліт хлопців Кальцони вдома повинні зустрічати як героїв. Натомість Англія під чергові потоки критики формує першу пару чвертьфіналу з міцною Швейцарією. Ця гра відбудеться 6 липня.