Євро-2024. Група F. 2-й тур

Грузія – Чехія – 1:1

Голи: Мікаутадзе, 45+3 (п.) – Шик, 59.

Зустрічалися команди квартету F, які програли свої перші матчі. Грузини в дуже цікавому поєдинку дали бій туркам, програвши в підсумку – 1:3. А чехи завзято чинили опір португальцям, кілька хвилин навіть вели в рахунку, але пропустили в компенсований час і теж залишилися ні з чим (1:2). Відповідно, в очній зустрічі жодній збірній не можна було програвати.

Матч почався, як кажуть, без розвідки. Вже на 3-й хвилині чехи провели настільки масовану атаку, що голкіперу грузинів Гіоргі Мамардашвілі одразу довелося записати на свій рахунок три сейви.

У подальшому гра нагадувала скоріше баскетбол, ніж футбол – атаки йшли то на одні, то на інші ворота. От тільки ефективність цих атак була абсолютно різна. Грузини, як не старалися, не могли навіть довести свої наступальні дії до ударів по воротах. А от чехи бомбардували дай Боже.

Статистика першого тайму за ударами: 10:1 – на користь Чехії. 8 з цих ударів – у площину воріт. Хто знає, яким був би рахунок, якби не дива Мамардашвілі у воротах.

Втім, головною "дійовою особою" першого тайму став VAR. Два доленосні рішення всевидячого ока повністю перевернули гру до перерви.

На 23-й хвилині чехи забили-таки гол. Владімір Цоуфал з ауту закинув м'яч у штрафний майданчик суперника, а там Ладіслав Крейчі виграв боротьбу в повітрі. Після його скидки Адам Гложек пробив впритул, але потрапив у Мамардашвілі, М'яч від воротаря відскочив назад до Гложека і від обличчя чеського форварда залетів у сітку.

Але чехи раділи недовго. Перевірка епізоду показала, що після обличчя Гложека м'яч влучив йому у руку. Тож взяття воріт відмінили.

А вже на 45-й хвилині VAR ще раз зіграв за Грузію, помітивши гру рукою у власному штрафному у Робіна Гранача.

Жорж Мікаутадзе чітко реалізував 11-метровий. І це був перший удар грузинів у площину до перерви.

Гра поновилася і пішла за тим же сценарієм. Атака за атакою, але у чехів значно більше гостроти. Зрештою, це дало результат.

На 59-й хвилині Цоуфал виконав кутовий із правого флангу, Ондржей Лінгр виграв боротьбу в повітрі й головою пробив у дальній кут. М'яч влучив у стійку й відскочив на самотнього Патріка Шика, який грудьми заніс його в порожні ворота – 1:1.

На 81-й хвилині стався дуже неприємний для збірної Грузії епізод: лідер команди Хвіча Кварацхелія у зіткненні з захисником суперників отримав пошкодження і тренер Віллі Саньоль змушений був його замінити.

У другому таймі чехи довели статистику ударів до 20:3 на свою користь. Але на табло залишилися рівні цифри.

А буквально у останній атаці супершанс втратили грузини: Саба Лобжанідзе вийшов віч-на-віч з воротарем, але пробив вище.

1:1 – не той рахунок, який влаштував команди. Але він залишає шанси на продовження боротьби обом суперникам.

Багато, що для них вирішить і другий матч цієї групи – Туреччина – Португалія, який розпочнеться о 19:00.