Євро-2024. Група D. 1-й тур

Польща – Нідерланди – 1:2

Голи: Букса, 16 – Гакпо, 29, Вегхорст, 83.

Нідерланди разом із Францією – головні фаворити квартету D. Але й від Польщі з Австрією чекають сюрпризів. Нам також було цікаво, як команда, що найболючіше вдарила збірну України під час підготовки до Євро виглядатиме на фоні такого серйозного суперника.

Ще перед матчем журналісти влучно назвали його "дербі лазаретів". Адже обидві команди нещодавно втратили чимало гравців через травми. Нідерландам на Євро не допоможуть Френкі де Йонг і Теон Копмайнерс.

Польща була змушена відзаявити Аркадіуша Міліка, який травмувався на першій хвилині спарингу з Україною. Також у заключному товариському матчі перед Євро з Туреччиною пошкоджень зазнали Роберт Лєвандовскі та Кароль Свідерскі, але вони все ж потрапили в заявку.

Коли ж стали відомі стартові склади, цікаву інформацію підкинули і статистики. У старті Нідерландів на гру не вийшов жоден представник Аякса – таке сталося на великому турнірі вперше з 2008 року.

Але перейдемо до гри.

Стартова 45-хвилинка вийшла дуже цікавою і бойовою. Незважаючи на тотальну перевагу Нідерландів (64% володіння м'ячем, 9-1 – за ударами по воротах), поляки дуже гостро контратакували. Власне, вони й забили першими. Вже на 16-й хвилині Адам Букса відгукнувся на подачу Пьотра Зєліньскі з кутового і головою вколотив м'яча у ворота.

Після цього нідерландці методично атакували ворота Войцеха Щенсни і заслужено зрівняли рахунок зусиллями Коді Гакпо. Після його дальнього удару голкіпера Ювентуса дезорієнтував рикошет від ноги Бартоша Саламона.

Далі "орли" відсунули гру від власних воріт, хоча безпосередньо перед перервою Нідерланди знову захопили ініціативу. "Помаранчеві" мали більше нагод забити другий гол, проте поляки аж ніяк не виглядали статистами.

Другий тайм почався з активності поляків, втім, підопічні Рональда Кумана дуже швидко вгамували суперника і наприкінці матчу буквально притисли його до воріт. Зрештою поляки перейшли до примітивного відбою, сподіваючись на випадок і майстерність свого воротаря.

Щенсни виручав скільки міг, але й він виявився безсилим, коли на 83-й хвилині Ваут Вегхорст, який тільки-тільки вийшов на заміну, замкнув простріл Джорджініо Вейналдума.

Нідерланди здобули важку перемогу і принаймні на один день очолили групу D.

Другий матч стартового туру у цому квартеті відбудеться 17 червня. О 22:00 Австрія зіграє з Францією.

А 21-го пройдуть ігри 2-го туру: Польща – Австрія та Нідерланди – Франція.