Кубок України 2023/24, фінал

Ворскла – Шахтар – 1:2

Голи: Ковталюк, 85 – Сікан, 40, Конопля, 56

Кубок України мав отримати нового володаря вперше після початку повномасштабного вторгнення Росії. Ворскла та Шахтар зійшлися на рівненському Авангарді за присутності кількох тисяч глядачів. Це було повторення фіналу 2009 року. Тоді полтавці завдяки точному удару Василя Сачка здобули сенсаційну перемогу над новоспеченим володарем Кубка УЄФА. Сергій Долганський був основним воротарем і капітаном тієї Ворскли, а тепер привів нове покоління до фіналу в ролі тренера.

Шахтар мав серйозну кадрову втрату – Георгій Судаков через пошкодження не потрапив навіть до заявки. Початок гри дуже скидався на зустріч в чемпіонаті місячної давнини. Тоді Ворскла вийшла низьким блоком з 5 захисників і дала гідний відсіч "гірникам". Підопічні Пушіча знову мали величезну перевагу у володінні, але без реальних моментів.

Перший удар на дві команди стався аж на 25-й хвилині. Кевін розірвав лівий фланг і подав на Коноплю, але тому забракло точності. Ворскла негайно відповіла своїм супершансом. Кане з центра поля вивалився на побачення з Різником, проте безхитрісно пробив у вихованця полтавців.

Формальні господарі притискалися до своїх воріт дедалі ближче і таки не витримали на 40-й хвилині. Атака Шахтаря пішла третім темпом, Азаров наче рукою поклав на голову Сікану, а той переправив у ворота. Головний тренер збірної Сергій Ребров сидів на трибунах та міг згадати схожі голи у своєму виконанні. 1:0 – дуже болюча кінцівка тайму для Ворскли.

Шахтар полетів розвивати перевагу в дебюті другої половини. Сікан мав робити дубль, але пробив над воротами. Натомість Коноплі вже не завадило ніщо. Матвієнко підрізав подачу кутового на дальню стійку, де Юхим залишився без нагляду. Віталій Романов не поспішав фіксувати гол, проте повтор чітко показав – м'яч повністю перетнув лінію перед сейвом Ісенка. Удари двох чемпіонів світу U-20 принесли комфортний гандикап Шахтарю.

Ворскла опустила руки і не могла зв'язати докупи бодай якусь атаку. Куражний Кевін міг доводити справу до розгрому, але пробив у руки Ісенку.

Шахтар навіть трішки розслабився, за що поплатився на 85-й хвилині. Крупський весь матч страждав від Кевіна, проте знайшов у собі сили на ривок до чужого карного майданчика – "джокер" Ковталюк геніальним дотиком п'яти замкнув простріл партнера. Тепер буде спекотно!

Пішла гра без центра поля. Обидві команди апелювали щодо пенальті, але Романов не зважав. На жаль, рефері додав тільки 3 хвилини, яких Ворсклі забракло для камбеку. 1:2 – Шахтар робить "золотий дубль" і одноосібно стає найтитулованішим клубом України. Донеччани мають 39 трофеїв проти 38 у Динамо. Натомість Ворскла ще має думати про останні 2 тури чемпіонату, де виживання поки не гарантоване.