КАН-2023, 3-й тур

Група А

Екваторіальна Гвінея – Кот-д'Івуар – 4:0

Голи: Нсуе, 42, 75, Ганет, 73, Буйла, 88

Гвінея-Бісау – Нігерія - 0:1

Гол: Санганте, 36 (автогол)

Група В

Мозамбік – Гана – 2:2

Голи: Катамо, 90+1 (пен.), Мандава, 90+4 – Дж. Айю, 15, 70 (обидва – пен.)

Кабо-Верде – Єгипет – 2:2

Голи: Беншимол, 45+1, Б. Тейшейра, 90+9 – Трезеге, 50, Мостафа, 90+3

Кот-д'Івуар ризикує покинути домашній турнір вже після групового етапу. "Слони" можуть похизуватися багатьма гравцями з топ-чемпіонатів, але в останньому турі ганебно програли Екваторіальній Гвінеї, у якої на перших ролях представники "трясовини". Наприклад, другу молодість переживає 34-річний Еміліо Нсуе, який зараз виступає за Інтерсіті (третій дивізіон Іспанії). Форвард-ветеран відзначився дублем і з 5 голами очолює перегони бомбардирів КАН.

Нігерія в економ-режимі набрала 7 очок, забила по голу в кожному матчі і фінішувала другою (у Еваторіальної Гвінеї значно краща різниця м'ячів). Цього разу "Суперорлам" взагалі не довелося нічого робити. Захисник Гвінеї-Бісау сам вліпив м'яч у власні ворота, підсумувавши безславний виступ своєї збірної на цьому КАН (0 очок).

Гана поганенько провела попередні 2 тури, але в останньому проти Мозамбіка все складалося чудово. Джордану Айю двічі дали пробити з пенальті – нападник Крістал Пелас не хибив. "Чорні зірки" розвалилися у компенсований час, дозволивши супернику зрівняти рахунок! Мозамбік вже вилетів, а Гана з 2 очками має лише примарні шанси на вихід у плей-офф з третього місця.

Єгипет та Кабо-Верде влаштували своє божевілля. Травмований Мохамед Салах залишився вболівати за партнерів і став свідком гойдалок. Єгипет пропустив "гол у роздягальню", але після перерви спрацював "джокер" тренера Руя Віторії. Махмуд Трезеге забив сам та асистував Мостафі у компенсований час. Єгипет примудрився пропустити на 90+9, вимушено змінити воротаря, проте все ж гратиме у плей-офф завдяки фіаско Гани. Кабо-Верде виходить з першого місця групи В.

Кот-д'Івуар і Гана тепер розраховують опинитися у найкращих 4 з 6 третіх місць, як це робила Україна на Євро-2020. У обох шанси не дуже – "слони" з 3 очками мають погану різницю голів (2:5), а "чорні зірки" взагалі розжилися лише 2 пунктами.