"Щодня спілкуюся з гравцями і персоналом команди. Маємо три групи: одна – за межами країни, що залишилася в Туреччині після турніру, у них були збори зі своїми клубами; інша – перебуває в Україні, ховаючись у власних домівках або в бункері та хоче вибратися; третя – футболістки, які хочуть залишитися, щоб захищати свій народ. Крім того, є чоловіки з персоналу, які чекають, чи не покличе їх влада. Більшість із них – у сільській місцевості, там безпечніше. А лікар працює у київському шпиталі і допомагає, чим може.

Поїздка до Львова була найважчою. Ви бачите, як люди йдуть пішки, хоча попереду ще 600 км шляху, вночі, при нульовій температурі. Так, ви розумієте, що їдете до Польщі, але під час подорожі трапляються речі, які змушують вас сумніватися в багатьох моментах.

Коли це починалося, було дуже сумно. У вагоні перебували переважно жінки та діти. Вони залишили батьків і чоловіків. Таке можна побачити у фільмах, але зараз це – реальність. Дві години ми просто стояли, було важко, ви починаєте уявляти різні речі. Побачивши вдалині вогні, боїшся, що потяг перехопили, і нас повернуть назад, чи бомба впала на колію. Люди нічого не говорили, мовчали...

Спочатку ми пройшли паспортний контроль в Україні, деяких людей змусили зійти, тому що у них не було необхідних документів. Я пам’ятаю деяких африканців, із дванадцятьох лише двоє зуміли виїхати. Вони не знали, що їх чекає, хоча перебували вже близько до кордону.

У першу ніч вдома наснився кошмар: думав, що не повернуть паспорт. Нам пощастило вибратися, але хотілося б знати, де ті люди, що були з нами.

Як допомагаємо Україні? Особисто я поширюю через Twitter кампанії, які проводяться в Іспанії зі збору їжі, ліків, одягу тощо. У Балагері збираємо багато речей, хочемо наповнити 13-метрову вантажівку теплим одягом, їжею та ліками. Люди масово долучаються. Контактуємо з українською юридичною фірмою в Барселоні. Вони проводять консультації, допомагають з оформленням документів біженцям.

Підтримуємо наших гравців. Розмовляємо з клубами, федераціями, агентами. Є ініціатива Gol Solidari, де виставляються на аукціон різні речі. Почали з Ансу Фаті, буде матеріал від інших гравців та гравчинь, щоб зібрати гроші на потреби країни", – розповів Кортес в інтерв'ю Mundo Deportivo.

Нагадаємо, 24 лютого Росія розпочала повномасштабне вторгнення на територію України. ЗСУ демонструють героїчну оборону і завдають ворогу значних втрат на усіх ділянках фронту.