Ліга Європи. Фінал

Севілья – Рома – 1:1 (пен. 4:1)

Голи: Дибала, 35, Манчіні, 55 (а)

Севілья – найуспішніша команда в історії турніру. Коли він ще називався Кубком УЄФА, андалусійці вигравали трофей двічі, а після реформи у 2009-му – ще чотири рази. На жаль, одного разу це трапилося у фіналі проти українського клубу. Нагадаємо, у сезоні 2014/15 Севілья під наставництвом Унаї Емері у вирішальній битві Ліги Європи завершила казку Дніпра Мирона Маркевича (3:2).

"Вовки" в ЛЄ ще жодного разу не перемагали. Лише одного разу вони дісталися фіналу (у 1991 році), але поступилися Інтеру. Натомість підопічні Моурінью є чинними володарями Ліги конференцій.

А сам "Особливий" ніколи не програвав у вирішальних дуелях єврокубків. Окрім згаданої перемоги в ЛК з римлянами, в активі Моурінью дві перемоги у Лізі чемпіонів – з Порту та Інтером та виграші Кубка УЄФА/Ліги Європи з Порту та Манчестер Юнайтед. До слова, Севілья не програла жоден фінал ЛЄ. Тож на Пушкаш Арені чиясь бездоганна статистика мала обірватися.

Перший момент у поєдинку створила Рома. Челік у штрафному прострелив на Спінаццолу, а той з убивчої позиції намагався пробити трохи лівіше центру воріт Буну, але голкіпер нервіонців зіграв надійно.

На 32-й Гудель на краю штрафного римлян вибиваючи м'яч, заїхав ногою в голову Абрахаму – "вовки" почали наполегливо вимагати пенальті. Та Ентоні Тейлор відхилив апеляції. Втім, за лічені хвилини Рома все одно вийшла вперед. Крістанте накрив Ракітіча в центрі поля, далі м'яч підхопив Манчіні, який віддав розрізну передачу на Дибалу – чемпіон світу пробив повз Буну. Логічний результат переваги римлян у цьому відтинку протистояння.

До слова, незадовго до фіналу Моурінью стверджував, що в аргентинського форварда, який відновлювався після травми, майже немає шансів взяти участь у вирішальному матчі.

Вже у компенсований час відновити статус-кво мав чудову нагоду Іван Ракітіч, який потужно розряджав гармату здалеку, але поцілив у праву стійку. Зірковий хорват не приховував відчаю.

Команда Менділібара зрівняла рахунок по перерві. Ракітіч з глибини подав на правий фланг, знайшовши там Наваса. Хесус пробивав по воротах римлян, м'яч зрикошетив від Манчіні, який боровся з Ен-Несірі, – автогол.

Невдовзі спалахнула "пожежа" біля воріт Севільї. Абрахам в падінні намагався заштовхати м'яч у сітку, Буну відбив, але зафіксувати не зміг. М'яч відлетів до Ібаньєса, але він влучив повз ворота. Невдовзі Рожер ледь не "привіз" пенальті у ворота "вовків", збивши у штрафному Окампоса. Та після перегляду VAR рефері вердикт скасував.

В основний час переможця визначити не вдалося, тож гра перетекла в екстра-тайми. На цьому відтинку протистояння гострими моментами команди не потішили – ніхто не поспішав ризикувати. А що ближче до завершення, то більше затягували час. Тож долю трофея довелося вирішувати в серії пенальті.

Доленосного удару завдав Гонсало Монтіель – Севілья всьоме стає володарем трофея Ліги Європи. За Рому схибили Манічіні та Ібаньєс.

Окрім того, підопічні Менділібара здобувають путівку в Лігу чемпіонів наступного сезону. Коуч виграє єврокубок через два місяці після того, як очолив нервіонців.