Євро-2024. Кваліфікація

Група B

Франція – Нідерланди – 4:0

Голи: Грізманн, 2, Упамекано, 8, Мбаппе, 21, 88

Нереалізований пенальті: Депай, 90+4

Гібралтар – Греція – 0:3

Голи: Масурас, 11, Сіопіс, 45, Бакасетас, 58

Група Е

Чехія – Польща – 3:1

Голи: Крейчі, 1, Чванчара, 3, Кухта, 64 – Шиманскі, 87

Молдова – Фарерські острови – 1:1

Голи: Ніколаєску, 86 (пен.) – Міккельсен, 27

Головні претенденти на путівку у вирішальний етап Євро-2024 в групі В Франція та Нідерланди зустрілись на полі у 1-му турі кваліфікації. "Ораньє" несподівано пропустили 3 голи ще до екватора поєдинку. На 2-й хвилині Грізманн відкрив рахунок – відібрав м'яч у суперника поблизу штрафного, обігрався з партнером та влучно пробив з району 11-метрової позначки.

Упамекано подвоїв після розіграшу стандарту. Оборона нідерландців знову посипалась, пропустила м'яч на оборонця французів, а той заштовхав його у сітку впритул до воріт. Вже незабаром голом відзначився й Мбаппе – новий капітан збірної. Чуамені спиною перед штрафним пошив суперників у дурні, пропустивши м'яч на хід Кіліану. Лідер вибіг на побачення з кіпером та у ювелірно пробив у кут.

По перерві Мбаппе оформив дубль – протягнув м'яч до штрафного, замахами прибрав оборонців та забив. На останній хвилині компенсованого часу Упамекано зіграв рукою у власному штрафному. Депаю довірили пробити 11-метровий, однак він не зміг переграти Меньяна навіть після добивання. Фінальний свисток зафіксував розгромну перемогу Франції – 4:0.

У паралельному поєдинку квінтету Греція розбила Гібралтар. Масурас та Сіопіс забили двічі у першій половині. По перерві побиття "Команди 54" продовжив Бакасетас – 3:0. Відповідно, Франція очолює групу завдяки кращій різниці м'ячів, Греція посідає 2 сходинку (в обох команд по 3 очки). Нідерланди та Гібралтар з нулем розташувались у протилежному кінці квінтету. Ірландія поки не стартувала у групі.

В головному протистоянні групи Е збірна Польщі зазнала фіаско від Чехії. "Біло-червоні" пропустили двічі протягом стартових трьох хвилин – відзначились Крейчі та Чванчара. У другому таймі Кухта збільшив рахунок до непристойного. Шиманскі відквитав 1 матч, однак цього не вистачило, щоб врятуватись від поразки – 1:3.

Молдова врятувала нічию з Фарерськими островами. Міккельсен відкрив рахунок на екваторі першого тайму. У другій половині молдовани отримали право пробити пенальті, який реалізував Ніколаєску. Отже, Чехія з 3 очками очолює групу Е. Молдова та острів'яни (по 1 балу) ділять 2 і 3 сходинки. Польща з нулем на дні. Албанія поки не стартувала у групі.