Футбольна спільнота України таки дочекалась розв‘язки саги, яка розгорнулась довкола трансферу Михайла Мудрика у лондонський Челсі. Його перехід став найбільш резонансною подією зими та сильно сколихнув АПЛ. Українець увірвався в топ найдорожчих придбань "пенсіонерів" і встановив рекорд серед футболістів з українським паспортом. Проте на фоні загальних радощів мало хто помічає темну сторону цієї угоди.

Завищені очікування через трансферну вартість

Від гравця, за якого заплатили 100 мільйонів євро, будуть вимагати результату тут і зараз. Давати час на "розкачку" при таких витратах навряд чи хтось збирається. У такому статусі дебютувати на високому рівні вкрай важко, зважаючи на умови які чекають на Мудрика в АПЛ.

Челсі – перспективний проект, який після змін на тренерському містку переживає період перебудови. Останні результати команди не можуть тішити фанів "синіх", адже колектив Поттера займає лише 10 місце в турнірній таблиці та перебуває вдвічі ближче до зони вильоту, ніж до чемпіонських позицій. Клубний лазарет переповнений, тому гостро відчувається проблема відсутності глибини складу. Цей фактор беззаперечно грає на руку українській зірці, адже за таких умов у нього буде можливість проявити свої навички вже у найближчих матчах. Але це Англія, крихітко, тут легко не буває.

Стиль та конкуренція

"Аристократи" протягом усього сезону експериментують зі своєю схемою. Невтішні осінні результати змусили Грема Поттера відмовитись від гри з трьома центральними захисниками, тому після паузи у клубному сезоні Челсі практикує класичну побудову 4-3-3. За таких умов флангові вінгери отримують більше можливостей для маневрів та креативних дій. Для українця таке розташування не є новинкою. Мудрик звик демонструвати свої найкращі якості за наявності широкого простору, в ситуаціях коли головна ставка – це швидкість. Адаптуватися під знайомий стиль українець точно зможе, але зробити це швидко вдається не кожному.

Також варто пам’ятати і про далеко не простих конкурентів. Мудрик природньо себе почуває на лівому фланзі атаки, де у лондонському колективі зараз досить скрутна ситуація. Головними суперниками за місце в складі будуть Стерлінг та Пулішич. Обоє наразі перебувають в лазареті. Ба більше, екс-зірка Ман Сіті начебто розчарував керівництво і може піти. В останніх матчах цю позицію вимушено закривав Маунт, для якого більш звично виконувати роль "десятки". Питання лівого вінгера залишається відкритим, тому Михайлові випав справжній шанс закріпитися в основі "пенсіонерів". Якщо це не вдасться зараз, то в майбутньому буде вдвічі, або й втричі важче.

Інтенсивність календаря та всебічний тиск

Ще однією проблемою для Мудрика може стати інтенсивність календаря в англійському футболі. Челсі має що доводити у внутрішньому чемпіонаті, адже від єврокубкової зони вони перебувають досить далеко. Потрібно здобувати лише максимальний результат. Очевидно, графік АПЛ є в рази важчим, ніж в українському чемпіонаті, тому нашому леву доведеться несолодко.

Великі трансфери несуть велику відповідальність. Фактор цінника також буде чинити неабиякий тиск на українського футболіста, а важка боротьба з Арсеналом свідчить про те, що лондонці покладають серйозні надії на цей трансфер. У цій ситуації важливо втримати психологічну рівновагу, адже подібні випадки руйнували кар‘єру не одному перспективному футболісту.

Нещодавній приклад Ніколя Пепе, за якого Арсенал відвантажив 80 мільйонів, має стати гучним сигналом для Михайла. Невміння працювати з тиском та відсутність впевненості давалася взнаки, у підсумку африканська зірка став ледь не найбільшим трансферним провалом АПЛ останніх років!

Провокативна діяльність українця в соцмережах зіграла йому не на руку, і це ми можемо побачити вже зараз. Впродовж кількох останніх тижнів фоловери Мудрика мали змогу спостерігати публікації, у яких футболіст явно симпатизував команді Артети.

Фани Челсі не оцінили таку позицію та з першого дня почали запускати стріли в адресу новачка команди. У відносинах Михайла з вболівальниками "синіх" відчувається певна напруга.

Звісно, кожен український шанувальник футболу тримає кулаки за Мудрика, але не потрібно бути наївним та вірити, що його сходження на вершину буде пологим та безболісним.

Даніїл Гузь, спеціально для Спорт 24

Новий трамплін, стабільність чи крок назад: чого чекати від Маліновського в Марселі