У буремному 2014 році українські ультрас масово підтримали Революцію Гідності, вийшовши у перші ряди протестувальників. Пізніше багато з них перебрались з плитки Майдану в окопи Донеччини й Луганщини.

Від початку вторгнення російських військ на Донбас в українському фанатському русі сталась ще одна історична подія, яка пройшла повз увагу багатьох громадян – вболівальники оголосили загальне перемир’я. Фани усіх наших футбольних клубів "від Луганська до Карпат фанат фанату – друг і брат". Колишні хулігани проміняли галасливі задимлені трибуни домашніх арен Таврії, Шахтаря, Зорі, Олімпіка й інших клубів на окопи, шарф і фаєр – на автомат і гранату, та стали на захист рідної землі.

Деякі російські представники ультрас демонструють повну протилежність "синьо-жовтим" воїнам з футбольних секторів. Вони прославилися своїм безглуздим насиллям, а зараз готові стати тою рукою, яка ще нещодавно дубинкою гнала їх зі стадіонів. Втрати росії у війні проти України вже перевищили 100 тисяч окупантів, тож командування вирішило кинути на фронт ще донедавна ворогів системи – футбольних хуліганів.

"Еспаньйола" – російське угрупування футбольних хуліганів, яке воює проти України

Фанатів ЦСКА, Спартака, московського Динамо та інших заохочували йти війною проти України ще з 2014 року. Вони, традиційно для "другої армії світу", не проходили належної підготовки та отримували не найпочеснішу роль гарматного м’яса. Тож одному з російських ватажків спала на думку ідея об’єднати їх в одну зграю "Еспаньйола".

Цей батальйон діє на базі бригади "Восток" – тактичного формування народної міліції так званої "ДНР". Засновником "Еспаньйоли" є Станіслав Орлов – представник одного з найстаріших угрупувань фанів московського ЦСКА Red-Blue Warrior. У фанатському середовищі відомий, як "Стас Пернатий", втім на фронті він отримав більш шанобливе прізвисько "Іспанець".

Орлов був одним з тих, хто у 2014 році окупував український Крим. А пізніше став командиром підконтрольної "ДНР" горлівської розвідувальної роти "Череп та кістки". За свідченнями одного зі своїх підлеглих, у мирному житті Стас був моряком, капітаном яхти (ймовірно служив у військово-морському флоті РФ). Він знає кілька мов, неважко здогадатись, що одна з них – іспанська.

Ультрас будь-якої країни – це зріз суспільства. Коли у 2014 році більшість наших футбольних фанатів стали на захист України, поодинокі зрадники з їхніх лав втекли на бік російських окупантів.

Саме вони складають кістяк "Еспаньйоли", за словами самого ж "Іспанця". Друга частина батальйону – активні російські фанати без бойового досвіду. Третя – ті, хто відповідають за забезпечення угрупувань. Щоправда, у те, що їм активно допомагають гуманітаркою, віриться насилу. Адже у багатьох інтерв’ю "Пернатий" скаржиться на те, що футболісти не хочуть фінансувати їхні воєнні злочини.

Мотивація вдертися в Україну зі зброєю в руках та чинити на чужій землі воєнні злочини у кожного окупанта з "Еспаньйоли" різна. Хтось надихнувся російською пропагандою, хтось образився на українських ультрас. Дехто на прізвисько "Крейзі" з лав ЦСКА Shady Horse не приховує, що шукає на війні нові враження:

"Я був не стільки шанувальником футболу, скільки навколофутбольної двіжухи. Бився за друзів, а не за клуб. Тоді все було по-чесному: після замісу тиснув суперникові руку і міг спокійно піти з ним у бар. Особисто я зла ніколи ні на кого не тримав, ставився до сутичок як до спорту. Але перестав отримувати емоції. Поїхав на Донбас".

Окупанти з "Еспаньйоли" вже встигли "прославитись" на фронті тим, що вкрали зі багатостраждального Маріуполя маленьке левеня. Вони тягають бідолашну тварину за собою та радо демонструють живий "трофей" журналістам з пропагандистських телеканалів.

"Фанатура", так вони себе називають, не може похизуватись чіткими принципами. Вони радо воюють за путіна після того, як диктатор вигнав їх з чемпіонату світу-2018. У лавах "Еспаньйоли" є навіть колишні силовики з російського ОМОНу, які ще донедавна щедро частували футбольних фанатів дубинками.

Втім це не єдине подібне формування. Влітку 2022 року перекидання на фронт російських ультрас стало достатньо масовим явищем. Українські спецслужби повідомляють, що найпоширенішим гарматним м’ясом серед хуліганів є фанати ЦСКА. Що не дивно, адже цей клуб пов’язаний з міністерством оборони росії. До створення таких терористичних загонів долучається навіть керівництво "коней".

Часто окупант з фанатським минулим сповідує нацистську ідеологію. На таких найчастіше є татуювання із зображеннями свастики чи Гітлера. Далеко не у кожного з ультрас є військовий досвід, тому їхні загони зазнають великих втрат – стають жертвами наших снайперів та артилеристів. Вцілілі охоче здаються в полон.

Та, зрештою, присутність російських футбольних хуліганів на фронті говорить аж ніяк не про могутність армії путіна, а про її слабкість та виснаженість.