ЧС-2006. Фінал

Італія – Франція – 1:1 (пенальті – 5:3)

Голи: Матерацці, 19 – Зідан, 7 (п)

"Скуадра Адзурра", яка у чвертьфіналі того Мундіалю здолала українців (3:0), вже на початку вирішального матчу опинилася позаду. Матерацці сфолив на Малуда у своєму карному майданчику, а Зідан реалізував пенальті.

Марко Матерацці реабілітувався ще до середини першого тайму. Після подачі Пірло з кутового захисник зрівняв рахунок.

Обом командам не бракувало моментів забити ще, проте справа таки дійшла до екстратаймів, де і трапився один з найлегендарніших моментів за всю історію футболу.

Зінедін Зідан головою вдарив у груди все того ж Матерацці, який звалився на поле. Головний арбітр матчу Орасіо Елісондо епізоду не бачив, але порадившись зі своїм помічником, показав французу червону картку.

Учасники конфлікту роками не розкривали деталей тієї розмови, а Марко навіть видав книгу "Що я насправді сказав Зідану", де було понад 200 варіантів фрази.

Врешті, лише у 2020 році Матерацці розповів усю правду. Захисник під час боротьби активно смикав Зідана за форму, на що той заявив: "Віддам тобі свою футболку після матчу". Італієць відповів: "Я волів би твою сестру".

Хай там як, в меншості французи протрималися до серії пенальті. Проте в лотереї свій удар не зміг реалізувати Трезеге. Італійці натомість не схибили жодного разу та завоювали трофей.