"Зло не може залишатися безкарним. Злочини росії проти України й кожного українця – кричущі. Винні мають понести покарання. Я – за допомогою найкращих українських і американських юристів – подав скаргу до Європейського суду з прав людини про відшкодування збитків.

Цей позов – одна з перших міжнародних юридичних дій проти росії, мета якої – зупинити злочинну діяльність російського агресора, знищення української економіки й розкрадання українських активів. Грабіж українських експортних товарів – зокрема зерна і сталі – уже призвів до зростання цін на ці товари та збільшення у світі кількості людей, що помирають від голоду. Це варварство має бути зупинене, а росія має заплатити сповна. Вірю в справедливість і борюся за неї", – цитує Ахметова офіційний сайт інвестиційної групи SCM.

Окрім цього олігарх подав позов про вжиття термінових забезпечувальних заходів, що запобігатимуть вищезазначеному та попросив надати справі пріоритетний статус з огляду на невідкладність і серйозність цієї ситуації. Президент Шахтаря ще звернувся до суду з проханням застосувати пілотну процедуру до цієї справи, адже корінна причина порушень прав Ахметова – російська агресія, знищення й експропріація власності – має аналогічні руйнівні наслідки для власників бізнесу по всій Україні.

Ахметов вимагає відшкодування збитків від рф, але наразі точну суму компенсації визначити неможливо, оскільки війна все ще триває.