"Міжнародна федерація шахів має змінитися. Нею не може керувати росія за криваві російські гроші. Я вважаю, що її президент Дворкович має піти у відставку. Чим швидше це буде зроблено, тим менше часу потрібно буде витратити на нормалізацію роботи федерації. Прикро, що деякі російські шахісти, зокрема Анатолій Карпов і Сергій Карякін, стають рупором тоталітарної пропаганди.

Щодо відсторонення російських спортсменів від змагань. Можливо, для них це звучить жорстоко, але я вважаю, що якщо можна зупинити війну, то для цього потрібно застосувати всі можливі заходи – максимальний тиск і зусилля.

Мої батьки та сестра були в Києві. 3 березня вони вирішили евакуюватися, попри те, що батько хотів до останнього залишатися вдома. З деякими пригодами вони перетнули кордон з Угорщиною і прибули до Іспанії з Будапешта. Зараз я намагаюся допомогти їм адаптуватися.

Я контактую з українською громадою тут, в Іспанії. Люди намагаються зібрати гуманітарну допомогу та відправити її на кордон Польщі з Україною. Я дуже вдячний за повідомлення підтримки, які я отримую: дуже дякую Гікару Накамурі, Костянтину Кавуцькому, Шаховому фонду Каспарова, Шаховому клубу Сент-Луїса та багатьом іншим за допомогу. Ніхто не знає, коли закінчиться ця війна, але ситуація може стати ще гіршою. Сподіваюся, не буде такої катастрофи, як Чорнобиль 1986 року чи ядерна війна" – цитує Пономарьова Mother Jones.

Нагадаємо, що на території країн-агресорів не будуть проводитися шахові турніри. Проте російським та білоруським спортсменам досі не заборонили змагатися на міжнародній арені.