"З грубим порушенням міжнародного права Російська Федерація 24 лютого 2022 року розпочала повноцінну військову агресію проти України. Ця неспровокована війна спрямована проти всієї України та її громадян. Агресія підтримується Республікою Білорусь і продовжує спричиняти тисячі жертв серед мирного населення.

У багатьох містах України через повну розруху немає забезпечення та умов для виживання. Станом на 9 березня 2022 року офіційна кількість біженців з України перевищує 2 мільйони осіб, і ця кількість продовжує зростати. Це найбільша гуманітарна катастрофа в Європі з часів Другої світової війни.

Заходи, що забороняють спортсменам з країн-агресорів брати участь в офіційних змаганнях, застосовані іншими спортивними федераціями, зокрема Міжнародним олімпійським комітетом. Санкції застосовані не лише до урядів Російської Федерації та Республіки Білорусь, а й до їхніх спортсменів.

Ми, українські шахісти, відкрито підтримуємо лист президента Шахової федерації України від 2 березня 2022 року та закликаємо Національні шахові федерації, членів ECU, застосувати такі заходи:

1. Заборонити російським та білоруським шахістам брати участь у будь-яких турнірах, що проводяться ECU під будь-яким прапором або без нього.

2. Заборонити всім російським та білоруським тренерам, арбітрам, офіційним особам брати участь у будь-яких змаганнях під егідою ECU та негайно звільнити громадян цих країн з будь-яких посад у Правлінні та Комісіях ECU.

3. Ініціювати негайне скликання Генеральної Асамблеї FIDE з вимогою негайної відставки президента FIDE Дворковича як людини, яка, будучи близьким помічником Путіна, несе особисту відповідальність за формування агресивної зовнішньої політики Росії.Ми закликаємо шахові федерації всього світу підтримати ці вимоги, а ECU ухвалити їх на наступному засіданні.

З повагою, українські шахісти: Василь Іванчук, Руслан Пономарьов, Андрій Волокітін, Антон Коробов, Кирило Шевченко, Володимир Онищук, Юрій Кузубов, Юрій Криворучко, Мартин Кравців, Олександр Моісеєнко, Захар Єфименко, Володимир Баклан, Віталій Бернадський, Андрій Вовк, Юрій Вовк, Олександр Сулипа , Сергій Павлов, Наталія Жукова, Михайло Олексієнко, Володимир Ветошко, Олександр Ковчан, Володимир Грабінський, Андрій Барішполець, Олександр Арещенко, Ярослав Жеребух, Павло Воронцов, Євген Штембуляк, Вадим Малахатько, Ірина Андренко та багато інших", – зазначено у зверненні.

Додамо, що федерації, клуби, організації, турніри та спортсмени з різних країн підтримують Україну. Натомість проти країн-агресорів щодня вводяться нові санкції.