"Я продовжую грати у шахових турнірах. Але вже не так активно, як це було раніше. Можливо, трохи за інерцією. Адже шахи мені подобається, я присвятив їм багато часу. Мені до вподоби їздити в різні країни та грати в міжнародних турнірах.

Розумію, що результати вже дещо інші, ніж було раніше. Але все ж ставлю перед собою маленькі цілі, щоб шукати мотивацію. Бо шахи – це важлива частина мого життя. Їм я присвятив свої найкращі роки.

Прагнути серйозних спортивних вершин мені навіть дещо соромно, адже в Україні – війна. Я багато років мешкаю в Іспанії. Водночас на моїй Батьківщині люди воюють.

Наразі мої батьки й сестра перебувають у Києві, де більш-менш спокійно. Водночас мешканці, наприклад, Харкова, постійно перебувають під обстрілами ворога. Бо там ближче до лінії фронту.

З початку війни пройшло вже два роки. Я постійно думаю, як підтримати нашу країну. Обмірковую навіть варіант, щоб оформити заповіт, залишити родину в Іспанії й поїхати воювати в Україну. Як ще допомогти, більше в голову не приходить. Хоча є відчуття, що маю допомагати активніше.

Якби не мав родини й малолітніх дітей, то вже давно повернувся був в Україну. Саме діти мене тримають в Європі.

На жаль, востаннє в Україні я був ще перед пандемією ковіду, у 2019 році. Поїхав на новорічно-різдвяні змагання. Пізніше збирався відвідати Україну, але через пандемію кордон було зачинено.

Коли ситуація із ковідом покращилася і всі вакцинувалися, я збирався побувати в Україні у 2022 році. Зокрема на Великдень. Але почалася велика війна, і знову не вийшло", – сказав Пономарьов Sport-Express.